ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:186/445)

Strucla pełna bakalii 179

Uwielbiam ciasta z bakaliami. W zeszłym roku wypróbowałam nowy przepis na  keksa  a w tym roku pierwszy raz zrobiłam taką struclę z bakaliami. Przepis

Monia miesza i gotuje
Pavlova z żurawiną 234

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 141

przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed świętami, ale najlepiej smakują, kiedy ciasto leżakuje jeszcze dłużej. To już ostatni dzwonek aby przygotować ciasto na pierniczki na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia Ja swoje zrobiłam już jakiś czas temu i upiekłam ciasteczka (z połowy porcji) na mikołajki, reszta czeka do świąt Post Pierniczki

Marta Gotuje
Świąteczne kruche ciasteczka 1229

Dzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują. Składniki; 2 szklanki mąki krupczatki  2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej  5 żółtek  2 łyżki śmietany , kostka margaryny Kasi, 1 cukier waniliowy  troszkę proszku do pieczenia   pół szklani cukru, skórka otarta

Anioły w kuchni
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 170

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała

Mia Cucina Sofieta
Keks (Dundee Cake) 577

Dziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten  przepis  na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta

Monia miesza i gotuje
Makowiec 654

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży

Pudełko rozmaitości
Rogaliki waniliowe 159

Składniki na rogaliki: 28 dag mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 10 dag zmielonych migdałów 5 dag cukru Do posypania: 15 dag cukru pudru

Świat Ciasta
Marcepanowe precelki 102

Składniki na około 40 szt.: 225 g mąki 50 g cukru 75 g marcepanu starta skórka z 1/2 cytryny 1 jajko 125 g masła Dodatkowo: 1

Świat Ciasta
Ciasteczka Husarenkrapfen 129

Husarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki(...)masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku  Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto

Świat Ciasta
Migdałowe trójkąty 94

Składniki na około 30 sztuk: 200 g mąki 150 g zmielonych migdałów starta skórka z 1/2 cytryny 100 g cukru 2 żółtka 200 g miękkiego masła

Świat Ciasta
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi” 142

ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto

Wiem co jem
Sernik królewski 339

też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat. Piotrkowi bardzo smakował, faktem też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki najeżone bakaliami 111

Ten przepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo

Świat Ciasta
PIERNIK NA BEZACH 121

Przepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta.  PRZEPIS

RAROSSA