/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy
Kuchenna KontrrewolucyaZapraszamy dziś na bardzo prostą w przygotowaniu i bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOd ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio .. 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1
Moje domowe kucharzeniePora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim. SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt - 350 g letniego mleka - 60 g roztopionego masła - pół łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 duże jajka
Basia w kuchniPierniczki szczęścia na choinkę. Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki
Kulinarny karnet ChristopheraMikołajki tuż tuż więc dla swoich pociech możecie przygotować wesołe banany. Bardzo proste w wykonaniu, a nie musimy ich szprycować czekoladą :) Wystarczą banany
Niezły MłynekPo 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas
RAROSSAZima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z
Przysmaki Karolkiprzynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie
Życie ze smakiemDomowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię
Ze smakiem i z pasjąciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchni