ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:198/445)

Makowiec mojej babci 1190

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię

Ze smakiem i z pasją
Sakiewki z tuńczykiem 87

ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni
Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą 135

Keks to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe przygotowywane metodą „na zimno” i „na ciepło”. Jest pełne bakalii i orzechów obtoczonych w mące po to, aby bakalie nie opadały

AZgotuj!
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 124

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu

AZgotuj!
Sernik dyniowo – piernikowy 120

Pachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie

Oryginalny smak
Piernik 169

www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy

Marta Gotuje
Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach 1816

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :) Mowa o pysznym przekładańcu. Jest to orzechowiec składający się  z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi.  Całość wygląda i smakuje obłędnie :)  Cisto nie jest(...)słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa  się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm CIASTO NA MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -5 łyżek miodu  -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki) MASA GRYSIKOWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Uszka do barszczu z mięsa z barszczu czerwonego 129

Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 165

kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej

Kuchnia Łukasza
Ciastka kokosowe przekładane masą 181

Przepis na ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 szklanka wiórków kokosowych, może być kolorowy kokos 7 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao

Moje Wyroby
Tradycyjne Ciasto Zebra- na oranżadzie 124

Wszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 145

 Witam wszystkich cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam

Izabelawkuchni
Piernik Staropolski Część I - Nastaw 363

To idealny czas na nastawienie ciasta na piernik staropolski. Ciasto najlepiej aby właśnie dojrzewało przez 6-5 tygodni. W tej części zajmiemy się tylko przygotowaniem ciasta

Gotowanie...to proste !
,,Choinki z ciasta francuskiego’’ 332

Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? To świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, który spełnia funkcję dekoracji

Podróż w kulinaria
Ciasto na pierogi 326

Ile domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami

Kuchnia Bazylii