ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:198/445)

Makowiec mojej babci 1193

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię

Ze smakiem i z pasją
Sakiewki z tuńczykiem 94

ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni
Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą 137

Keks to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe przygotowywane metodą „na zimno” i „na ciepło”. Jest pełne bakalii i orzechów obtoczonych w mące po to, aby bakalie nie opadały

AZgotuj!
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 126

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu

AZgotuj!
Sernik dyniowo – piernikowy 124

Pachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie

Oryginalny smak
Piernik 174

www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy

Marta Gotuje
Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach 1823

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :) Mowa o pysznym przekładańcu. Jest to orzechowiec składający się  z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi.  Całość wygląda i smakuje obłędnie :)  Cisto nie jest(...)słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa  się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm CIASTO NA MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -5 łyżek miodu  -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki) MASA GRYSIKOWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Uszka do barszczu z mięsa z barszczu czerwonego 132

Podając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 171

kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej

Kuchnia Łukasza
Ciastka kokosowe przekładane masą 190

Przepis na ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 szklanka wiórków kokosowych, może być kolorowy kokos 7 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao

Moje Wyroby
Tradycyjne Ciasto Zebra- na oranżadzie 129

Wszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 147

 Witam wszystkich cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam

Izabelawkuchni
Piernik Staropolski Część I - Nastaw 365

To idealny czas na nastawienie ciasta na piernik staropolski. Ciasto najlepiej aby właśnie dojrzewało przez 6-5 tygodni. W tej części zajmiemy się tylko przygotowaniem ciasta

Gotowanie...to proste !
,,Choinki z ciasta francuskiego’’ 336

Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? To świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, który spełnia funkcję dekoracji

Podróż w kulinaria
Ciasto na pierogi 337

Ile domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami

Kuchnia Bazylii
Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia 171

Uwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu! Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni

Be Fit Be Strong
Sernik z bezą 169

Sernik według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet warstwowy 166

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :)  bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku

Kolorowy Przepisownik
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 160

Mało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych

Karo in the Kitchen
Sernik gotowany na cieście miodowym 758

Sernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz

Smakołyki Bereniki
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 102

A gdy goście ciasto zjedzą, a Ty nie masz już czym poczęstować gości ten szybki przepis pomoże Ci nie wpaść 

AZgotuj!
Croquembouche na świąteczny stół 145

To bardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja

AZgotuj!
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 142

 (ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia

Kuchenna Kontrrewolucya
Makówka z bakaliami 171

Makówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to

Smakowy Raj
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 203

Bardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze  -  dużo.  Przepis z książki 'W

Stare Gary