ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:206/445)

Orzechowiec 121

więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki

cucinare
Rolada świąteczna 143

Rolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :) Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście

Opowieści z piekarnika
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 219

Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć

RAROSSA
Francuskie choineczki 192

Nie masz czasu na przygotowanie słodkości Sylwestrowych, a chciałabyś jednak czymś zaskoczyć swoich znajomych, rodzinę? Jeśli tylko masz dostęp do ciasta francuskiego, pamiętaj że można z

Kuchnia w czekoladzie
miękkie pierniczki z nadzieniem migdałowym 227

pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki

babka w formie
ZBIÓR PRZEPISÓW NA CIASTA NA ŚWIĘTA 117

związku z tym, że święta Bożego Narodzenia już za pasem, postanowiłam ułatwić Wam trochę poszukiwania pomysłów na ciasta i w jednym poście zebrałam 15 przepisów na słodkości, które moim zdaniem można przygotować na świąteczny stół.  Orzechowiec http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/11/orzechowiec.html Szybki piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/10/szybki-wilgotny-piernik-last-minute-z.html Ciasto z masą krówkową, śmietaną i orzechami http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/04/ciasto-z-masa-krowkowa-smietana-i.html

Zrób to smacznie
Pierniczkowe choineczki 109

Powoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na p yszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki

Kuchnia u Bietki
Makowiec na kruchym cieście 439

Boże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  4 żółtka

Z miłości do słodkości
Świąteczne ciasto z makiem 6403

Makowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy.  Składniki

Moniki Smakołyki
Cynamonowe kruche ciasteczka 341

U mnie, jak widać, Święta pełną gębą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie

My Culinary Art
Makowiec II 179

Korzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto:    40g drożdży

peggiwkuchni
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 219

Minęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w dużym gronie, więc mogłam pochwalić się moim nowym świąteczno-magicznym odkryciem :) Kto powiedział, że aby piernik był idealny, musi długo dojrzewać? Te przekonania zburzył (nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni(...)macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki

Gotowanie to kochanie
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 356

Bardzo szybki przepis na piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po

Niezły Młynek
Piernik przekładany powidłami 174

czyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki piernik upiec na Boże Narodzenie, lub czy w ogóle upiec, to mam nadzieję, że właśnie pomogłam rozstrzygnąć ten dylemat ;)  Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka miodu, płynnego

Opowieści z piekarnika
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex 162

ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki(...)Dodać żółtka i zmiksować. 6. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. 7. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką

W mojej kuchni