Piernik staropolski 232Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej. Piernik ten jest bardzo słodki
Mama Gotuje
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 214Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu
Pyry na Gaz
Ciasto miodowo-serowe 202A raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »
bistro mama
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 420Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1
Monia miesza i gotuje
Lukrowane księżyce 240Ciasteczka księżyce są bardzo łatwe do zrobienia, ciasto oblewamy białym lukrem - wycinamy księżyce i możemy się rozsmakować w ich delikatnej słodyczy... Składniki na ciasto; 14 dag
Apetyczna babeczka
Brak tytułu 225Pierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny
kolorowotorcikowo
Sernik z brzoskwiniami 698Bardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z
coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki nadziewane 2250Pyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te
coolinarnastrefa.blogspot.com
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 671Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275
Monia miesza i gotuje
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1113Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia
Opowieści z piekarnika
Rolada makowa 213niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooks
Schab w cieście musztardowym 394Co roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny
Pasja Smaku
Wyśmienitki 568Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą. Czas pieczenia: 20 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczny makowiec drożdżowy 343się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto : * 0,5 kg mąki
Magiczne Życie Marty
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 404Nigelli (kto w latach 80, wiedział kto to Nigella? czy nowojorski również jeszcze się nie narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest(...)sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym
Mieszam w Garnku