tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu
Krakowskie smaki AniPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch(...)tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka
Smakowy Rajkilku lat obchodzimy Wigilię i Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii. Po tym czasie mam już listę i wiem co kiedy przygotować. Podchodzę do tego bez stresu, ja coś nie wyjdzie (a to się zdarza często) trudno, nie jestem zawodową kucharką :) Co roku szukam inspiracji nowych dań, jednak znaleźć przepis idealny jest ciężko, dlatego też korzystam ze swoich zbiorów(...)grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu
NA MOIM TALERZUBardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na
Kuchnia Pokoleńunowocześniania potraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany(...)zdrowszy pomysł na sos. Ostatnio coraz bardziej popularne są też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie z buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe zamienniki, jak modny ostatnio ksylitol lub cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy
Cztery Fajery17.12.2018 Magda Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować
Smaczna StronaDzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów
kruche babeczkiDruga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu
Fitsweet.meJeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta w
słodki bratekJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką
Piekarz-Kucharz-GarkotłukOd lat kilku mniej więcej o tej porze zagniatam ciasto na Piernik Staropolski, który następnie przez resztę tygodni dojrzewa w lodówce. Wierna jestem przepisowi z bloga
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDruga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu
Fitsweet.meciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka
Luźna KuchniaRobienie ciasteczek to fajna zabawa,bo z ciasta można wyczarować różne kształty i wzorki. Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: • 50 dkg łososia bez skóry • ciasto francuskie gotowe • pęczek koperku • sok z 1 cytryny • sól, pieprz • 1 żółtko • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Łososia natrzeć
To co kocham