Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże mieszamy z mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolioczywiście jestem mega zadowolona z tego, ze mogłam je przetestować. Moje prezenty to deska obrotowa z własną personalizacją, mini wałek do ciasta który wybrała córka a także foremka do ciastek 3D - idealna na Święta Bożego Narodzenia. Deska świetnie się sprawdza przy dekorowaniu tortów a także jako podstawka pod pizzę, wędliny czy sery. Wałek spodobał się mojej córce(...)ciasteczka; składniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem z grawerem
Radość kipiąca uśmiechem.Świąteczna sałatka śledziowa z pomarańczem, burakami w cieście filo. Do sałatki dodałam orzechy i owoce miechunki. W końcu święta kojarzą się z bakaliami . Sałatka na pewno
wesoła kuchniaRyba po japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej
Blog z ApetytemMałe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI
słodki bratekKolejny przepis na ciasto pierogowe wypróbowane...ale tym razem pierogi smażone..w sumie gotowane też mogą być.. 3 szkl. mąki 3/4 szkl. wrzątku 1/3 szkl
Moje domowe kucharzenieMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony
CookYourselfAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto pochodzi z mojego najstarszego, pożółkłego zeszytu kulinarnego. Piekłam je bardzo dawno temu i nie pamiętam, kto mi zdradził ten przepis. Piernik im starszy
To co kochamPierniczki idealne Sernik Tradycyjny Sernik z rosą Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe
Biały fartuszekNa zachcianki duże, małe, ciut szalone, niebywałe Ciasto dla Was upieczone, do okruszka już zjedzone Przepis prędko podać muszę, może kogoś jeszcze skuszę? Prosto z
Kuchnia w czekoladzieJeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni
Pyry na GazPamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to
Pożeraczka, czyli raz adobrzePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale
Pyry na GazWitam serdecznie Propozycja na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu
Uwaga Babcia Gotuje