macie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden(...)kojarzy się ze świętami… jak smak karpia czy makowca. Jeżeli jednak macie już listę wypieków zamkniętą, zróbcie go przy innej okazji. U Was może to być ciasto na dzień kobie, urodzinowe czy na walentynki:) Bardzo delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek. Pierwotnie robiłam ten spód z ciasteczek divestive, lekko słonych, które świetnie przełamują
Cooking for Emilypięknymi dekoracjami … sklepowe półki uginają od świątecznych prezentów … a domy wypełniają zapachem pierników … I u mnie też tak jest …tak magicznie … W czasie Świąt Bożego Narodzenia wreszcie mam okazję odpocząć od codziennej bieganiny, pośpiechu i usiąść z mamą przy pysznej kawie i ciachu plotkując o rzeczach ważnych i tych mniej, dekorując przy tym upieczone(...)przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy i gotowe! *** CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier
Ostra na SłodkoSmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem
Kuchnia Pokoleńdaje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się(...)świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzuprzypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na
SMYKWKUCHNIW Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i
Kuchnia Pokoleńpieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata. Kiedyś kręcił kapustę i grzyby przez maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem(...)dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem . Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam
Mieszam w GarnkuPrzekąska, dodatek do ciasta – orzechy włoskie w miodzie sprawdzają się w wielu sytuacjach 😉 Jednymi z produktów, które nierozerwalnie kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, są bakalie i miód. Czemu więc ich nie połączyć i nie stworzyć smacznej przekąski? 🙂 Jeszcze przed świętami pokażę Wam, do czego jeszcze ich używam. 🙂 O ile nie [...] Artykuł ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE pochodzi z serwisu
SandraFrej.comjuż, że wrócisz ponownie! Sernik niebiański – z karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi
Raj dla PodniebieniaBardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania. Ciasteczka Choinki Składniki: Ciasto: 40 dkg mąki 25 dkg margaryny 1 łyżka smalcu 5 żółtek gotowanych 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku pomarańczowego lukier zielony kolorowe koraliki Na stolnicę przesiewamy mąkę
Kuchnia u BietkiJuż dawno miałam je zrobione i zdjęcia czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to
Kuchnia Pokoleńczasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche(...)gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut
nietylkopasta.plPieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z
Słodkie okruszkiDawno, dawno temu… Sama szukałam odpowiedzi na pytanie jak zrobić idealne ciasto na pierogi. W moim domu rodzinnym jedyne robione to
Kolorowy Przepisownik