ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:228/445)

Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 180

Pierniczki z tego przepisu są na prawdę szybkie, i to potrójnie: ciasto szybko się robi, jest elastyczne i przyjemne w obróbce (nada się świetnie dla dzieci

Kto ugości moich gości?
Uszka z mięsem podane w rosole- Danie Bożonarodzeniowe 143

pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej. Składniki na ciasto: mąka pszenna 300 g woda 200 ml sól 1 łyżeczka płaska   Dodatkowo: zmielona łopatka 150 g zmielony schab 150 g czosnek 4 ząbki  pieprz biały miliny

Różowa kuchnia
Ciasto na pierniki 188

Aż trudno w to uwierzyć, ale to już czas. Kochani, pora zarobić ciasto na pierniki i odstawić by dojrzewało. Moje jest już gotowe, choć w tym

Przysmaki Karolki
Paszteciki z kapustą i grzybami 213

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. Paszteciki z kapustą i grzybami SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 400 gdrożdże - 20 gjajko - 1 sztmasło - 50 gcukier - 1 łyżeczkasól - 1

Kuchnia Danusi
Marchewkowy piernik 185

Troszkę inny rodzaj piernika bo w połączeniu z marchewką. Dzięki temu składnikowi ciasto jest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 400 g

Zainspirowana w kuchni
USZKA WIGILIJNE 213

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza

RAROSSA
Piernik dojrzewający cz.1 374

Przedświąteczny czas uważam za otwarty :) A to za sprawą przygotowanego dziś ciasta na tradycyjny , staropolski korzenny piernik . Ciasto będzie sobie teraz dojrzewać w chłodnym miejscu 

Malinowa Kawiarenka
Babka snickers 1956

Babka dla wielbicieli kajmaku i snikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na

coolinarnastrefa.blogspot.com
SAŁATKA JARZYNOWA 139

Tradycyjna sałatka, niema chyba raczej w naszym kraju, domu w którym by tej sałatki nie robiono. Jednak w każdym przygotowywana jest trochę inaczej moja Babcia używała

RAROSSA
Pierniczki 639

Pieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o

Słodki Pomysł
Czekoladowe muffiny z mascarpone 194

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a

Ania i Marcin gotują
Rolada waflowa z bananem 2973

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pestiños 149

Pestiño , to przysmak rodem z Andaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza(...)temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon. Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Food Square
Makowiec mojej Mamy 189

Przepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony wspaniałą, domową masą makową bogatą w bakalie. Do takiego makowca naprawdę warto własnoręcznie przygotować makową masę; tej gotowej z puszki akurat w tym przypadku nie polecam...i wiem co mówię ;), ponieważ bazuję(...)równie smaczne, więc tak naprawdę nawet większa ilość się nie zmarnuje ;). Jeśli Waszym zdaniem na świątecznym stole nie może zabraknąć makowej strucli, bardzo polecam ten przepis :). Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 400 ml mleka 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka 120 g masła 240 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego szczypta soli Masa makowa: 500 g maku

Opowieści z piekarnika
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 232

ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty