ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:232/445)

Włoskie cantuccini 175

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy

Garniec Magalie
STRUCLA Z JABŁKAMI 116

Pyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli(...)zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka

Zrób to smacznie
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 163

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie

karmelowy
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1480

oknem w końcu zrobiło się zimowo. Śnieg prószy już od wczoraj i nareszcie zrobiło się biało, ale ja jakoś nie potrafię się tym cieszyć. Tak powinno wyglądać Boże Narodzenie, prawda? A teraz... Teraz to już nie to samo. Na dodatek wcale mi się nie podoba perspektywa śniegu w marcu, kwietniu czy maju, a kto wie, kiedy zima odpuści(...)marudzę. Taki zrzędliwy nastrój mi się włączył i sama do końca nie wiem, dlaczego. Jeśli i Wam humory nie dopisują, możecie je sobie nieco poprawić na przykład kawałkiem smakowitego ciasta. Nawet się nie obejrzycie, kiedy będzie już gotowe, bo jest naprawdę szybkie i na dodatek bez pieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto

Ratunku obiad
Ciasto na pierogi 124

Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest

PysiaGotuje.pl
Piernik ze śliwkami 463

pierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż nam zabroni ;), jednak to właśnie w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu

Opowieści z piekarnika
Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 185

Panettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC

Radość kipiąca uśmiechem.
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 129

     Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 229

Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

Czerwień i błękit
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 135

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed(...)suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić

Cztery Fajery
Ciasto cytrynowe na maśle 448

Zastanawiam się, czy koniec listopada to właściwa pora na ciasto cytrynowe. Hmmm właściwie to jest coś takiego jak odpowiednia pora? Myślę, że kiedy w grę wchodzi dobre jedzenie i zachcianki, odpowiedź może być tylko jedna – zdecydowanie nie. Przecież kiedy mam ochotę na lody, nie zastanawiam się, czy jest lato, czy zima. Jedziemy do pierwszego lepszego sklepu, w którym mamy(...)cały rok, bo sezon będzie dopiero w Boże Narodzenie. Tak samo mam z cynamonem, niby kojarzy się z rozgrzewającą herbatką i przytulnym miejscem jesienną porą, ale ja kocham cynamon i nie czekam na odpowiednią porę, dodaję go do prawie wszystkiego . Więc naszła mnie ochota na wilgotne ciasto cytrynowe z lepką i orzeźwiającą cytrynową polewą . Zazwyczaj w przepisach

Słodkie Gotowanie
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 194

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze(...)suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 117

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że

Oryginalny smak
Kutia z makaronem 224

U mnie już świątecznie . Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa

Kawa z mlekiem