Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z
Kuchnia w czekoladzieCudownie czerwony, nietuzinkowy świąteczny tort, który zachwyci każdego. Przepis na tort pochodzi z USA. Ciasto jest ciężkie i wilgotne. Najlepszy z lekko słonym serkiem Philadelphia
Garniec MagalieDla tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu
kolorowotorcikowoJakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków
UgotujmyTo.plzestawieniem przepisów na święta Bożego Narodzenia - ułatwi Wam to szukanie odpowiednich przepisów, które w przeciągu tych kilku lat pojawiły się na stronie :) Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek
My simple kitchenTrudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką. Krótka charakterystyka wybranych bakali. DAKTYLE Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko(...)produktem powstałym w drodze suszenia owoców śliwki. Uważa się, że suszone śliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. 100 g suszonej śliwki to 260 kcal. Właściwości: Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, bakalie te są naturalnym lekiem na zaparci. Powinny
Ciastka - domowe słodkościWielkimi krokami zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko
Tradycyjna kuchnia KasiSernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody
Alutka-GotujeDelikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz(...)stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości
Wanilia i KardamonDzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania, bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia
Moniki SmakołykiInnowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam
Słodkie inspiracjeNiewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest
KuchniaWeDwoje.plUdekorowane lukrem i posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym. Smaczne, kruche i delikatne w smaku. Składniki na ciasto na około 50 pierników: – 400 g mąki
Zasmakuj KuchniHej :-). Jak je zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką
kruche babeczki