ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:229/445)

Pierniczki 621

Pieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o

Słodki Pomysł
Czekoladowe muffiny z mascarpone 188

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a

Ania i Marcin gotują
Rolada waflowa z bananem 2967

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pestiños 144

Pestiño , to przysmak rodem z Andaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza(...)temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon. Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Food Square
Makowiec mojej Mamy 180

Przepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony wspaniałą, domową masą makową bogatą w bakalie. Do takiego makowca naprawdę warto własnoręcznie przygotować makową masę; tej gotowej z puszki akurat w tym przypadku nie polecam...i wiem co mówię ;), ponieważ bazuję(...)równie smaczne, więc tak naprawdę nawet większa ilość się nie zmarnuje ;). Jeśli Waszym zdaniem na świątecznym stole nie może zabraknąć makowej strucli, bardzo polecam ten przepis :). Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 400 ml mleka 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka 120 g masła 240 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego szczypta soli Masa makowa: 500 g maku

Opowieści z piekarnika
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 219

ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 156

Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy

Pociąg Do Kuchni
TARTA Z ŻURAWINĄ 215

Owoce żurawiny bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią kanadyjską. Mimo to,... Artykuł TARTA Z ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 170

Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość

Kuchenne zapiski Edyty
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 217

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić

Kuchnia u Krysi
Makowiec z jabłkami 193

Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim. 200 g mielonego suchego

Kolorowa kuchnia Elki
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 199

Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic

Życie zamknięte w smaku
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 204

    Dziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa

Rozpustne gotowanie
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 156

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki

RAROSSA