Czekoladowiec bez mąki 184Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Blaszkę wstawiamy na chwilkę
Różne smaki w kuchni
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 181bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać
To co kocham
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 207awokado 2 cm kłącza imbiru szklanka mleka migdałowego 1/4 mango Wykonanie: Wszystko razem dokładnie miksujemy. Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną
Malinowe Pocałunki
Czekoladowiec bez mąki 258coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy
Słodkości i nie tylko
Ciasteczka migdałowe 176Ciasteczka migdałowe Składniki: - 20 dag tartych migdałów - 2 białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam
Kuchnia co dnia
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 280się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Pierniczki bakaliowe 182suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco
Mix smaku
Kluski z makiem i bakaliami 236dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto
Gospodyni Miejska
Proste ciasteczka marcepanowe 247mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką
Ze smakiem i z pasją
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 318Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego(...)mleka 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 5 łyżeczek przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli
Ugotować
Białkowiec z makiem i wiórkami kokosowymi 391kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29
kulinarnyswiatdomi
Makaroniki - esencja Paryża 173Makaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie
Food Square
Ciasto z malinami, Siódme niebo 819zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone(...)gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Warstwa malinowa: - 3 galaretki malinowe - 70 dag świeżych malin - 1 litr wody Beza: - 4 białka - 15 dag cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - płatki migdałowe do posypania Po dodatki i bakalie warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodajemy ją do malin
Apetyczna babeczka
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 278Węglowodany -16g, IG – 36 100 g oliwy/oleju ½ szklanki cukru erytrytol 4 jajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów(...)porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej - sprawdzamy patyczkiem) w temp
Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 144jęczmiennych - 3 łyżki jasnego sezamu - 3 łyżki płatków migdałowych - 2 łyżki maku niebieskiego - 700g ciepłej wody Wykonanie nie może być prostsze. Do miski wlałam wodę, dodałam miód i drożdże. Zamieszałam do rozpuszczenia miodu. Potem wszystkie pozostałe składniki: mąki, sezam, migdały, płatki i sól. Mieszam łyżką by uzyskać dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych
I tu będę miała takie te
GOFRY ORKISZOWE 265łyżek jogurtu naturalnego garść jagód goji i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy do płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta
Prosto i Smacznie z Anetą
babeczki bananowe z krówkami 208sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji wykonanie: Banany rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję
babka w formie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 210marmolada wieloowocowa Orzech powidła śliwkowo-migdałowe Orzech cukier trzcinowy do posypania 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Do kubka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką
Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 152pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto
Łycha smaków
Ciasto z makiem na biszkopcie 304Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji
Darcia w kuchni
Murzynek z jabłkami i Porter truskawkowy 204pieczenia, 1 op cukru waniliowego 2 krople aromatu migdałowego Do mleka dodać masło, cukier i kakao,aromat i lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach
MarciochaKucharzy
Czekoladowa pychotka z morelami. 142cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli
Przepisy i porady kulinarne