Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowedzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka ok 6-7 łodyg rabarbaru 2 łyżki płatkó migdałowych cukier puder do oprószenia *produkty powinny mieć temp pokojową Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem
Słodki Kompromisłyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem(...)Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
O kuchni z uczuciemzestaw wykrawaczek z tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl do wycinania kwiatów m.in z masy marcepanowej. Zobaczcie sami Składniki: 250 g migdałów 250g cukru pudru 30ml Amaretto łyżeczka olejku migdałowego Sposób przygotowania: Wykonanie: Migdały włożyć do miski , zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach migdały mozna łatwo obrać ze skórki. Osuszyć, zemleć. Zmielone połaczyć z cukrem, Amaretto oraz olejkiem. Zagnieść . Gotową(...)osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy z masy kwiatuszki które albo ułożymy pojedyńczo na torcie czy cieście lub ułożymy je w trójwymiarowy kwiat.Bezpośredni link do zakupu: http://mykitchen.pl/wykrawacze-do-lukru-z-tloczkiem-kwiatki-Delicia-Tescoma-3szt.html Polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu. Tam napewno każdy znajdzie coś dla siebie
Z Majeczką w kuchnikwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50
Szybko Tanio Smaczniewłaśnie ten przepis wydaje mi się być najlepszy. Ciasto nie jest suche i wcale nie wysycha po kilku dniach, jeśli tylko ten makowiec przetrzyma te kilka dni.... Składniki na ciasto (na 2 sztuki): 400 g mąki (luksusowa typ 550) ½ szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz(...)masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka. Wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe
Kuchnia u Krysijeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie(...)GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po
Słodka StronaInaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz sama! Każdy mój degustator był zachwycony(...)dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;) Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 240 kcal B 8 g W 20 g T 17 g Składniki: 200 g kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
Zdrowie i pysznie na talerzuDawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Blaszkę wstawiamy na chwilkę
Różne smaki w kuchnibardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać
To co kochamawokado 2 cm kłącza imbiru szklanka mleka migdałowego 1/4 mango Wykonanie: Wszystko razem dokładnie miksujemy. Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną
Malinowe Pocałunkicoś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy
Słodkości i nie tylkoCiasteczka migdałowe Składniki: - 20 dag tartych migdałów - 2 białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam
Kuchnia co dniasię przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowesuszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco
Mix smakudodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto
Gospodyni Miejskamnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką
Ze smakiem i z pasją