Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka nasion chia aromat Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy
Truskawkowa Fiestaszklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki soli Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych na pół) Przygotowanie: Ze wszystkich podanych składników (oprócz migdałów) wyrobić ciasto. Kulkę wyrobionego ciasta owinąć we folię i schłodzić w lodówce
W garach u Gosisłoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdroweczekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa
Smaczne ZdroweZaintrygowały mnie. Wiedziałam, że je upiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko...Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostałego ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziektórego wlewamy mokre. Mieszamy całość, aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta. Na nie kładziemy kawałki
Weganizm infantylnyDeser ? Dodajmy domowy krem czekoladowy , dżem lub bitą śmietaną . Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi(...)szklanka mleka migdałowego – 1 szklanka wody gazowanej – 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej – 1 łyżka erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii – szczypta soli – olej Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy
Zdrowy Styl Joannypotem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej(...)amaretto (lub olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy puree z dyni i mieszamy do momentu aż powstanie gładka masa. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne
Smaczne Zdrowemarcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się na śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo. Marcepan można zastąpić migdałami jak w tym przepisie na tartę migdałową z gruszkami . Tarta ze śliwkami i marcepanem Składniki: 100 g zimnego masła 3 dl orkiszowej mąki 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu(...)śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg
codojedzeniaPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki startej cukinii(...)szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki migdałowej 0,5 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mleka (dałam migdałowe) 1/2 szklanki oliwy z oliwe 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut. W misce wymieszaj mąki
Kuchnia bezglutenowatabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia , migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp
Luźna Kuchniaspróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina" Składniki na około 15 muffinek(...)migdałowych zmielonych łyżka roztopionego masła 3 łyżeczki cukru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem
Kubki smakumakiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem
Mała Cukierenkaupiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI(...)waniliowego) garść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić. 2. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. 3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie
DefinicjaSmakuprzed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego(...)wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego
UgotujmyTo.plTato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni
W kuchni Karmel-itkiSałatka z fetą i prażonymi migdałami jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, więc doskonale sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie. Składniki pół główki
Wasze PrzepisyDietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio . Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze
Grunt to przepis!Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany(...)mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą
In my kitchenMakowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia(...)migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata