ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:134/234)

Puszysta babka migdałowa w polewie czekoladowej 173

Dzisiaj przedstawiam Wam smakowitą i bardzo puszystą babeczkę, która d oskonale nadaje się na wielkanocny stół . Przed Wami - Miss Migdałowa. Może ta babka nie jest wyjątkowo

Smaczna Pyza
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 255

owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością) 50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać

Mała Cukierenka
Bułeczki Łapki drożdżowo-marcepanowe 182

margaryny roztopionej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 500 g mąki 2 jaja aromat migdałowy do smaku i zapachu DODATKOWO: Masa marcepanowa z Lidla 1 roztrzepane jajko Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, cukier, roztopione masło, jaja i aromat oraz wcześniej przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy dość dobrze by było gładkie i elastyczne, jeśli zajdzie potrzeba dodać mąki. Odstawić w ciepłe

Moje Słodkie Piekiełko
Tort urodzinowy Świnka Peppa 243

blatów ciasta. Tort pokrywamy cienką warstwą kremu, która ma za zadanie chwycenie wszystkich okruchów ciasta. Chłodzimy całość przez 15 minut i nakładamy kolejną warstwę kremu. Boki tortu chciała udekorować różowymi cukrowymi koralikami, zamiast koralików można użyć startej na tarce białej czekolady, kokosu lub płatków migdałowych. Tort razem z paterą lub talerzem wkładamy do wysokiej blaszki, do której ma wpadać nadmiar

Ciastkozercy
Wegańskie rogale Marcińskie 153

którym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli(...)zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię

greenscarf
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 264

piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem polać dowolną polewą - polecam krówkową, wystarczy tylko wyjąć ją z puszki i rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika. Górę można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.  Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny w strukturze. Nie rośnie podczas pieczenia, ale też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puszek 150

efektowne w wyglądzie oraz wspaniałe w smaku. Postanowiłam wypróbować kolejny z nich. Ciasto, jak zwykle, wyszło wspaniałe. I dla oka, i dla podniebienia. Składniki: 15 dkg margaryny 15 dag masa krówkowa 3 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki płynnego miodu 30 dag płatków migdałowych Bita śmietana I : 1/2 l. kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny Bita śmietana

Ciasteczkowy Potwór
Masa makowa do makowca. 165

maszynce przez drobne sitko dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy bakalie,cukier,miód,olejek migdałowy oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów

Przepisy i porady kulinarne
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 186

nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo!  składniki : 1 mały kalafior 2 łyżki oliwy z oliwek grubo mielone sól i pieprz

bistro mama
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 146

łyżki cukruKruszonka:1 łyżka mąkipół łyżki cukru pudrupół łyżki masła (rozpuszczonego)Opcjonalnie:Garść płatków migdałowych,Lub rodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę

Z butelką mleczka w tle
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 245

ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki(...)sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka nasion chia lub 1 jajko 3 łyżki wrzątku 2,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 245

ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki(...)sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka nasion chia lub 1 jajko 3 łyżki wrzątku 2,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik

Szczęśliwa kuchnia
Chałka – przepis ekspresowy. 348

ponieważ ciasto odstawiamy tylko na 40 minut a nie na całą noc Składniki: 40 g drożdży świeżych, 5 żółtek, 1 mała łyżeczka cukru, 3 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 20 g masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka lub jedno opakowanie), sezam, mak lub płatki migdałowe do posypania, Przygotowanie: Drożdże(...)miodem i dodać do reszty lekko wystudzone. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut. Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie

rozgotowana
Makowiec 181

Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych orzechów 100 gram rodzynek 100 gram skórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1/3 szklanki(...)pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce

Bajeczna Kuchnia
Mazurek kajmakowy 202

mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też(...)mleka skondensowanego słodzonego ozdoby (u nas migdałowe i czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze zdadzą egzamin migdały, suszone owoce, wiórki kokosowe i sos czekoladowy) Mąkę przesiać i wrzucić do niej masło, posiekać, dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zygmuntówka 220

Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej(...)cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt

moj przepis na
Baba drożdżowa 189

cytryny olejek migdałowy - około 1/4 łyżeczki 250 ml mleka 1 jajko + 2 żółtka szczypta soli Wykonanie; Do miski wsypujemy makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z ciepłym mlekiem i 50 g cukru. Odstawiamy na 20 minut. Jajko i żółtka ucieramy z reszta cukru.Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy

Anioły w kuchni
Przepisy na babki. Odkryj babki kokosowe, jabłkowe i karmelowe! 105

Babkę piaskową robi się z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, czyli „piaskowego”. Co ciekawe, można ją przygotowywać metodą „na zimno” lub „na ciepło”. Babka może być jasna lub ciemna. Często przygotowuje się też babki dwukolorowe, tzw. marmurkowe. Wówczas dodajemy do niej kakao oraz mleko lub jogurt. Babki mogą być też modyfikowane na wiele sposobów. Odkryj cytrynową babkę bezglutenową, babkę z jabłkami(...)składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna, o świeżym aromacie cytryn świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej kawy. Do jej przygotowania potrzebne są m.in. mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, a także ulubiony napój roślinny, np. sojowy, migdałowy lub ryżowy

Żyję by jeść
Bezglutenowy piernik z orzechami 109

ognia i lekko przestudź. Mix per dolci wymieszaj z mąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą. Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Śniadaniowe bułeczki scones 184

angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto. Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie. hhh * Zobaczcie też(...)orzechów   1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła. Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto

kolorowotorcikowo
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 319

Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy(...)przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając

Smaczne Zdrowe
Tort kwiat 221

może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 80 ml zimnej przegotowanej wodydo nasączenia* olejek migdałowy* zimna przegotowana woda* alkohol* barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółtySposób wykonaniabiszkopt (można zrobić normalny biszkopt, przepis Tutaj, ja miałam zbyt dużo zamrożonych białek dlatego postanowiłam je wykorzystać)Z 5 białek(...)wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też

Mix smaku