ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:128/234)

Ciasto Izaura, czyli murzynek z serem. 474

serem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek skrywający kremowe, serowe serce. Jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na ciasto Izaura, czyli na murzynka z serem na foremkę o wymiarach  125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki wody 2 jajka(...)płatki migdałowe       Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy, aż do zagotowania, następnie studzimy.       Gdy syrop jest już ostudzony przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.      Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 157

niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.   Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 90 min Czas całkowity 2 godziny   Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki(...)czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę

Apetyt na Zielone
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 263

właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)amaretto i połamaną czekoladą (150 g czyli półtorej tabliczki). Mieszamy dopiero gdy czekolada się rozpuści. Po połączeniu się składników zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady

Taste Of My Day
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 255

zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru

maniapieczenia
Sernik z migdałami 184

idealna okazja, żeby jakiś przygotować.Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2010. Sernik migdałowy - to przecież zasmakuje każdemu. Z mielonymi migdałami, co oznacza, że będzie miał ciekawą strukturę, troszkę(...)wiecie co? Miałam rację. Wszystkim bardzo smakował, a koleżanka poprosiła o przepis, żeby przygotować go na urodziny synka. Został jeden kawałeczek, o który zostałam poproszona na później. Urosłam. Serio.Sernik migdałowy z amaretto i amarettiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:100 g ciasteczek amaretti70 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:900 g serka kremowego250 g mascarpone5 jajek160 g cukru100

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec zawijany 251

wyrabiając aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Masa makowa: 600 g maku 170 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich posiekanych 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła(...)wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem i po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 m, na każdy z nich wykładamy 1/3 maku i zawijamy roladę. Każdą roladę zawijamy

Słodka Kraina Wypieków
Pyszne ciasto otrębowe 423

jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)Składniki:- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia- kilka kropel olejku migdałowego- tłuszcz do blaszki- bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm( ja użyłam dwóch mniejszych )Sposób przyrządzania :1. Orzechy mielimy.2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.3. Wsypujemy mak.4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.6

Słodkości i nie tylko
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 175

Każde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki?  Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje  zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka(...)wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem.  Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa

KUCHARNIA
Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 171

Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie! Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)cytryn - świeża Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 178

aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Zawijana drożdżówka :) 189

ciastem kakaowym. Miałam lekkie obawy, jednak po wyciągnięciu z piekarnika a następnie skosztowanie kawałeczka przekreśliło wszelkie wątpliwości ;) Zapraszam na pachnącą, aromatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :)   Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź

Zdrowie na języku :P
Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą) 157

przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami. Składniki (12 babeczek) Ciasto jajko, roztrzepane 110 ml mleka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 150 g mąki(...)drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić. Dodatkowo powidła śliwkowe do nadziania tabliczka gorzkiej czekolady płatki migdałowe (można je podprażyć na suchej patelni) Czekoladę rozpuścić

Słodkie inspiracje
Proste ciasto na sobotę – przepis na ciasto czekoladowe a’la brownie z masłem orzechowym 181

czekoladową przyjemnością. Połączenie czekolady i masła orzechowego to ostatnio moje ukochane połączenie Ale te ciasto to też zestawienie rozpływającego się w ustach brownie z elementem słonym, które sprawia, że to ciasto się po prostu zapamiętuje ze względu na niebanalny smak. Dobra wiadomość jest taka, że ciasto można zrobić z kilku produktów, które są w domu, robi się je w dosłownie(...)jeśli lubisz mokre brownie lub na 40 minut jeśli wolisz bardziej przypieczone ciasta. Po przestudzeniu wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. A potem oddaj się czekoladowej rozkoszy ;p Składniki 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g masła orzechowego lub migdałowego 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 3/4 kostki masła 1/2 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Puszyste placki z soczewicy i marchewki. 130

ugotowanej soczewicy i marchewki 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka mąki jaglanej jajko aromat migdałowy łyżeczka syropu daktylowego szczypta soli szczypta sody łyżeczka oleju kokosowego Zawartość opakowania łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera.  Olej kokosowy roztapiamy na patelni.  Łyżką kładziemy porcje ciasta.  Smażymy około 4 minut z każdej strony małym ogniu. Następnie ostrożnie zdejmujemy i podajemy

Poranek na słodko
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 139

dekoracji Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na pół. Jajka mieszam z miodem i mlekiem migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez

Mango Papaja

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję