ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:124/234)

GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 387

olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym

Smaczne Zdrowe
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 219

dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej

KUCHARNIA
BABECZKI KAKAOWO - PIERNIKOWE 106

dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki

Kuchnia w opałach
Piernik z bakaliami 122

łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki, żurawinę suszoną, płatki migdałowe) Przygotowanie: składniki suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie

Państwo Wojtczuk gotują
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 234

podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany(...)spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli) 200 g bakalii Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając

Trzeci talerz
Ciastka z bezą i truskawkami 239

lubi . Zapraszam dzisiaj na małe cudeńka,...Zaczynamy : Składniki: 110 gr self raising mąki *1 łyżeczka proszku do pieczenia110 gr drobnego cukru-caster superfine110 gr masła3 jajkadżem truskawokowypłatki migdałowe*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.Składniki na bezę3 białka110 gr drobnego cukru-caster superfine(...)Wykonanie:Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.  Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.Wykonanie bezy:Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę

Smaki Edyty
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 356

cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych     Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami

Słodka Strona
Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi 265

polewa i dekoracja mleczna Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z sodą, cukier, wbijamy jajko, dodajemy kakao i przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą

Słodkie okruszki
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 238

dosłownie 5 minut.  Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” ( click ) Przepis z tej strony:  click Maślane bułeczki z migdałową kruszonką Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm 550 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .  Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy

Mia Cucina Sofieta
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 185

Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku

Za drzwiami kuchni
Placek "Skubaniec" 129

szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -1 olejek migdałowy lub arakowy -dowolny dżem lub owoc   Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać kakao

Magia jedzenia.
Serowe kruche ciasteczka 210

ciasteczka są maślane,  miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 174

przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach(...)mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe   Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć

Di gotuje
Makowiec Japoński II 153

pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki(...)cytryny , skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 231

cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy

Słodka Strona