truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki: biszkopt migdałowy: 50gr zmielonych migdałów(...)delikatnie wymieszać łyżką. Zmielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan
Amatorka kuchennabiałego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru(...)wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy
Nie tylko w kuchnipuszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy
Gotowanie i blogowanieJedno z lepszych ciast jakie jadłam, więc przepis oczywiście musiał się tu znaleźć. Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki Iwonki, która
KuchniaWeDwoje.plObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkosię akurat wsypie mąki nie jest tu istotne. Ważne by ciasto było stosunkowo gęste i wystarczy kontrolować czas pieczenia. W takim razie do dzieła! Składniki: 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka(...)roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Dodaj aromat i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki. Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj na nim równomiernie czereśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 18 0 °C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami
Food Squaretruskawkami i kruszonką Składniki na 14 dużych bułeczek: na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 18 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru(...)Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny. Truskawki
Mia Cucina Sofietacukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego cukier waniliowy 70 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej(...)Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy
Mania Gotowaniaopcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy wykonanie: Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe
Domowy Smak JedzeniaPonadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy
Słodkości i nie tylkoświętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła 150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka 1/3 szklanki(...)roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Masło posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie utrzeć zółtka z cukrem. Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże, śmietanę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej
Gosia gotujemargaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić. Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około
Tradycyjna KuchniaTakie ciasto ostatnio chodziło za mną! Postanowiłam je po prostu upiec.Widząc całą tablice Mendelejewa na etykietach tych ciast które leżą w sklepach stanowczo z nich rezygnuję! Wole zarwać pół nocy a zjeść coś z wiadomym składem ;-) Oczywiście chodzi mi o ciasta w supermarketach ( nie mylić z cukierniami) ;-) Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek(...)składniki na ciasto orzechowe; 4 białka 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów ok 150 ml herbaty do nasączenia Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku
Radość kipiąca uśmiechem.KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami
sierotka maRysia w kuchniubite. W dużej misie ubijamy roztopione masło z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i aromatem migdałowym do połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy
Kuchnia Łukaszasmaczne! Wymiary blaszki: 25x20 ale wielkość blaszki ma znaczenie tylko jeżeli chcemy osiągnąć wysokie ciasto. Jeśli niższe lub nie ma to dla nas znaczenia, wtedy możemy użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy śmietanka będzie już gęsta, powoli strumieniem wlewamy zimną żelatynę, ciągle miksując. Składamy ciasto: krakersy zimna masa budyniowa krakersy kajmak krakersy bita śmietana uprażone migdały Przepis pochodzi z bloga Moniki
Życie zaczyna się w kuchni