delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego(...)rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu
dom-agi.plcukru pudru (najlepiej zmiksowany brązowy cukier) 25 g masła roślinnego 4 łyżki (60 ml) mąki pszennej 1 szklanka (około 100 g) płatków migdałowych Wykonanie: Do większej miski przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy tak, aby płatki były dokładnie obtoczone w mące. W niewielkiej misce mieszamy (moja ś.p. babcia mówiła “bełtamy”) aquafabę widelcem przez około(...)około 20-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub mata silikonową wykładamy łyżką porcję ciasta i kształtujemy okrągłe ciasteczko. Robimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pamiętamy o zachowaniu większych odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra-dół) przez około 15 minut albo aż ciasteczka będą lekko złociste
Lamarida.plbyło dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g masła, roztopionego, schłodzonego pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu(...)białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej Wykonanie:Do miski dajemy mąkę i drożdże- mieszamy. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól, letnie mleko i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy roztopione i schłodzone masło
Smaki Edytypieczenia – 2 płaskie łyżeczki mleko – ½ szklanki – 100 ml kakao – 2 łyżki olejek migdałowy – kilka kropel ( można pominąć ) serek maskarpone lup typu Philadelphia – 100 g masło orzechowe – 4 łyżeczki cynamon – 1 płaska łyżeczka PRZYGOTOWANIE : Do miski wlać mleko i olej. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem(...)uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki przez 15 – 20 minut
kuchniabellissima.wordpress.comprawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu
To co kochamBo kto powiedział, że mazurki można jeść tylko w święta :P Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy kajmakowej 200 g czekolady gorzkiej / mlecznej płatki migdałowe
Malinowo w kuchnijajka pigwy w spirytusie rodzynki cukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec
MarciochaKucharzywypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie
Naleśnikibyły wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe daktyle Sposób wykonania: Do masy kajmakowej dodać kakao , masło
Na słodko lub wytrawniedodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut.Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą) i olejkiem migdałowym) Smacznego
Smaczne Zdrowekwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy
Przysmaki Karolkisię rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka(...)pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski lub opakowanie cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce, cukier, masło, sok i skórki otarte z cytrusów oraz alkohol umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze 5 minut. Przenieść do dużej
zadanie-gotowanieokazji życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 125 g masła(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między
My Culinary Artłyżki kakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 250 g masła lub margaryny Orzechy i wiórki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania : Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć(...)proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu 1 godzinę
Na słodko lub wytrawniePyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowe