Sylwester więc okazja na pewno się znajdzie. Kruche ciastko z kminkiem i parmezanem składniki: 60 g tartego parmezanu 180 g mąki owsianej 1 jajko 70 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 2 szczypty pieprzu z Espelette* mąką ryżowa do podsypania ciasta Wykonanie: Mikserem ubijamy miękkie masło, oliwę, jajko, sól, pieprz
Przysmaki Karolkikońcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego dodatkowo: kruche ciasteczka w formie kotków (np. z tego przepisu) Żelatynę rozpuścić
FitkotPyszne mini bułeczki drożdżowe z szynką parmeńską, rukolą, suszonym pomidorem, oliwkami i startą mozzarellą. Takie na kilka gryzów, bardzo, a to bardzo smaczne, szybko znikają. Z
kruche babeczkiZamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu
Zielona KuchniaW zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa KuchniaLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez jakieś 10 min. Ciasteczka wychodzą kruche, ale nie łamiące się przy dotknięciu, słodkie
Co w głowie piszczydobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis) 2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser lub malakser. W miarę
Smakowity Blog Kulinarnymiękkie masło i jajka. Ciasto ugniatamy. Po ugnieceniu ciasta odrywamy je na kawałki, formujemy kulki w których robimy małe oczko na powidło. Ciasteczka dajemy na papier do pieczenia, wypełniamy oczko powidłem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka studzimy i jemy dopiero po ostygnięciu (dopiero wtedy stają się kruche). Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo
na moim stole...udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
paapilotkaaCiasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne PrzebojeLemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do
Wanilia i KardamonWielkanoc co raz bliżej moja propozycja to ciasteczka kruche idealnie pasujące na słodkie prezenty . Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 180 g schłodzonego masła 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli 2 łyż, kardamonu lub cynamonu . Sposób przygotowania : Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto , uformować kulę i odłożyć do lodówki
Wypieki Uli