Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych
kruche babeczkitakie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 60g kaszy manny 30g zmielonych solonych orzeszków ziemnych 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko Opcjonalnie: cukier lub cukier puder Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto, a następnie
Di gotujeciasto. 5) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 7) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier z wanilią oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 8) Krem wykładamy na wystudzony kruchy spód i dekorujemy
Fitsweet.mepodniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona. Składniki na spód: 150g ciasteczek typu digestive 90g masła łyżeczka cukru trzcinowego Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej w mikserze bardzo dokładnie, dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem
wysmienityKruche ciasteczka dla wielbicieli kotów. Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 4 0 g budyniu waniliowego 3 ły ż ki mąki ziemniaczanej Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy
Pyszności SłodkościPierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas
kruche babeczkikolorowym towarzystwie kruchych ciasteczek. Wydają się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Może moje nie są idealne, ale jak się ma w domu ząbkującego szkraba, który ciągle płacze, to koniec końcem wszystko robi się na "pół gwizdka". Gdyby tak przysiąść do niech to 2 godziny maksymalnie wystarczy, by je przygotować i upiec. Mi jednak zeszło dłużej, ale nadrobiłam ciastem które przygotowałam rano
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski(...)miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościkruche, maślane, przepyszne. Polecam :) Składniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią
Zrób to smaczniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które
Di gotujefanów gorzkiej czekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę
Made By Mom And Sontego kruchy spód czy może być coś lepszego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było nie lada wyczynem;) składniki na spód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść
Kubki smakuczasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek. uwaga: są bardzo kruche
Smaczne ZdroweMoja córka dostała od swojej tureckiej przyjaciółki przepisy, o których wspominałyśmy już w poprzednich postach ( ciastka zebra , ciastka kawowo-orzechowe ). Wczoraj wypróbowałam kolejne ciasteczka i ponownie
Przepisy AleksandryMoja turecka koleżanka kilka tygodni temu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się
Przepisy Aleksandry