Ciasteczka, ach ciasteczka! Do kawy i do herbaty;) I nawet do dobrego wina pasują - ciasteczka kakaowe. Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;) Na jeden kęs, ale za to jaki... Ciasteczka kakaowe Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny(...)cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciasto. Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka
Lawendowe Niebokruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, masło/margarynę, jajko, cukier i cukier wanilinowy. Zagniecione ciasto
Di gotujeKartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać. Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, z owocową nutką ... pycha ! Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier(...)posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie. Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Trwa to ok. 30-60 minut. Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części
Maminek kulinarnyKruche ciasteczka pomarańczowe z makiem 175 g masła 75 g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki soku pomarańczowego 250 g mąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto
bistro mamakruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto
Tradycyjna KuchniaPolecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa150 g margaryny1 łyżka cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyDo nadzienia200 g masy makowej z bakaliami Helio2 łyżki orzechów włoskich1 łyżka krojonych migdałów2 łyżki rodzynek1 łyżka miodu Przygotowanie:Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać
Ala piecze i gotujeDzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy
Salonik smakówKruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta
Ala piecze i gotujepory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl . Dlaczego tak lubię(...)polecam ten sklep? Otóż przesyłka w błyskawicznym tempie znajduje się u klienta. Bardzo starannie pakują produkty, więc spokojnie możemy zamówić tam szkło i nawet bardzo delikatne i kruche produkty! Po trzecie w kontakcie z klientem są bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają
Blondynka Gotujeoraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyoraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z
kruche babeczkiPrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi
ciastkarnia na kruchym spodziezawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny(...)będzie się wydawało, że są miękkie, bo podczas pieczenia wygląda to jakby robiła się pianka na górze, nie panikować, tak ma być, po całkowitym wystudzeniu ciastka twardnieją, stają się kruche i delikatne. Smacznego! Artykuł Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf