ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:780/1075)

Mazurek orzechowy 94

Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe batoniki Bounty! 215

Co powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK! Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady

Kuchnia Łukasza
Naleśniki z serem i owocami 141

Dzień dobry :-) Mieliśmy już straszną ochotę na naleśniki takie z jagodami i borówkami. To ulubione owoce mojej córy. Po szczepieniu, za to, że była bardzo dzielna

kruche babeczki
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 144

Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio

kruche babeczki
Puszysta kremówka 152

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Sałata na każdą porę dnia 346

Bardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka

kgwjanczewo
Ciasto Pawi ogon 140

wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.  W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną

kulinarne odsłony pati
Kruche, maślane ciasteczka. 130

pomału nadrabiamy zaległości.                   Dziś chcemy Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne, kruche i szybkie do przygotowania maślane ciasteczka. Składniki: - 260 g mąki pszennej -  110 g cukru pudru -  130 g masła   - 2 łyżki kakao   - 1 jajko   - 1 łyżeczka proszku(...)wysypujemy mąkę,  dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i kawałki  rozdrobnionego masła. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy tak aby się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao. Ponownie dokładnie ugniatamy ciasto tak aby miało jednolity kolor. Wkładamy je do lodówki i schładzamy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik na owsianym spodzie 433

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności
rogaliki z nadzieniem migdałowym 191

sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort

babka w formie
Bezy 107

kolejną porcję czekamy aż cukier już dodany się rozpuści. Ciasto bezowe jest dobrze zrobione gdy nie widać ani nie wyczuwa się między palcami kryształków cukru. Teraz wystarczy uformować beziki i suszyć w temperaturze 90 o C z włączonym termoobiegiem przez 2 -3 godzin. Z żółtek, które zostaną można zrobić np. kruche ciasteczka

Mama Gotuje
Z ŁĄKI NA TALERZ: Maślane ciasteczka z kwiatami 162

możliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki na kruchych maślanych ciasteczkach to przyjemność patrzenia i rozkoszowania się delikatnym smakiem ale też miły sposób na spędzenie czasu w kuchni i zabawę w ciastkowego ogrodnika. Mnie osobiście tak grzebanie w ziemi i pielęgnowanie roślin (a szczególnie zbieranie plonów), jak i zagniatanie ciasta i siekanie ziół, bardzo odprężają :) Rozpływające się w ustach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTKA M&M's 129

Kruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki.  Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy.  Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być.  Ciastka wyciągamy z piekarnika

cool and minty
Chruściki 147

czwatrek i nie wyobrażam sobie tego dnia bez tych kruchych prostokątów. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 żółtka 5 łyzek kwaśnej śmietany 1 łyżka wódki 1//2 łyżeczki cukru szczypta soli 4 kostki smalcu do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać, dodać żółka. śmietanę.wódkę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, następnie cieńko rozwałkować, pokroić  na prostokąty-każdy prostokąt

Kopystką po garach
Rogaliki ziemniaczane z kremem czekoladowym 128

pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki: (na ok. 25 rogalików) Ciasto z ziemniakami: 280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania