ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:786/1075)

Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami 199

piekłam kruche ciasteczka na kiermasz dla skautów, którzy zbierają pieniądze na letni obóz. W sumie upiekłam ponad tysiąc ciasteczek. Wszystkie już zostały starannie zapakowane i czekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta

Wiem co jem
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 203

kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno

Ciasteczkowy Potwór
Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach 171

kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować

Chocolate Muffin Blog
Kruche rogaliki migdałowe 183

Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut na jasnożółty kolor (im większe rogaliki, tym więcej czasu wymagają). Przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli chodzi o kształt, to nie muszą to być rogaliki, bo ja zrobiłam też kilka kwadracików z maszynki i też ładnie się upiekły i były kruche

Passions hobbies life
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 207

Czas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 213

Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego   Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy(...)możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ).   My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.   Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.   Ciasteczka układamy na blaszce

Maminek kulinarny
Bomba piernikowa 185

składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut.Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha

Apetyczna babeczka
Stemplowane kruche ciastka 244

Znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki:  200g mąki pszennej,  110g cukru,  85g masła lub margaryny,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz(...)proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut

Z miłości do słodkości
Versatile Blogger Award. 193

Przeglądam sobie blogi. Zerkam to tu, to tam.Widzę, że nominowanie w zabawie, akcji Versatile Blogger Awardbardzo popularne się stało i zyska na popularności dalej. Piszę

W kuchni Karmel-itki
Sernik z borówkami i test blender ręcznego Zeegma Handy Chef 165

temu blender naprawdę wszystko ładnie i szybko miksujemy i ubija. Do czego używam blendera ręcznego Handy Chef? Za pomocą jednego urządzenia mogę szybko przygotować wiele pysznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, ciasto na pizze (haki spokojnie dają radę), piuree z bananów i innych owoców, zupy krem, szatkuje też warzywa, rozdrabniam ciasteczka, a nawet robię lodowe shaky z mrożonych owoców i piankę(...)produkt. Szczegóły tutaj: https://zeegma.com/blender-reczny-zeegma-handy-chef Jak przygotować kremowy sernik z borówkami? Kto kocha serniki? U mnie w domu wszyscy. Moi znajomi też je uwielbiają. Dlatego to ciasto tak często gości na moim stole. Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszny kremowy sernik z borówkami. Dosłownie rozpływa się w ustach. I… to nic, że tym razem popękał. Cóż

Słodkie okruszki
Kruche budyniowe ciasteczka 137

Kruche budyniowe ciasteczka – idealne do herbaty Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Ja zresztą też Zwłaszcza takie kruchutkie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ostatnio z dziećmi przygotowałam pyszne kruche budyniowe ciasteczka. Jejku jak one pachną… Musicie spróbować Do tego pyszna owocowa herbatka i… Nic tylko jeść ze smakiem. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest naprawdę proste. Spróbujcie(...)dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Teraz czas, by zagnieść wszystko ręką w gładką kulę. Blachy z wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 1 duża blacha i 1 średnia). Odrywamy kawałki ciasta, formujemy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszkach lekko je dociskając do papieru. Teraz czas na wzorek. Ja z dziećmi wykorzystałam sitko do warzyw. Dociskaliśmy je do każdego ciasteczka

Słodkie okruszki
Piernikowe choinki 226

pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam(...)cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek czekoladowy 218

jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Nieco bardziej tradycyjne mazurki – czyli takie na kruchym spodzie, możecie zobaczyć w wersji czekoladowej i z kajmakiem . A po inne wielkanocne wypieki zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia kategorii WIELKANOC . Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła(...)poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 183

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że

Oryginalny smak
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 213

cukier na słodzik, mąkę pszenną na pełnoziarnistą (np. typ 1000!), śmietanę jogurtem… wymieniać można wiele podobnych przykładów, a efekty takich modyfikacji są często katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy(...)się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania