dodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać kwadratu o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie położyć gruby kawałek jabłka, lekko obsypać cukrem. Nie jest to konieczne. Skleić dwa przekątne rogi. Położyć ciasteczka(...)piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne
Kuchnia Pokoleńbrzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie okruszkiJuż niedługo Hallooween i czas na doroczną dyskotekę organizowaną przez klasę mojego syna. Rodzice jak zwykle przygotowują halloweenowe wypieki i słodycze. Ja upiekłam kruche ciastka mumie. Są to czekoladowe ciastka , pieczone na maśle. Wystudzone ciastka dekoruję białą i ciemną czekoladą “bandażując” jak mumie. Moje dziecko było bardzo specyficzne. Musiałam koniecznie upiec ciastka mumie, aby pasowały do tematyki dyskoteki(...)godzinę. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na talarki o grubości około 1 cm. Ułożyłam na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach, ciastka wyrastają. Przed pieczeniem nagrzałam piekarnik na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC lub wedle piekarnika). Piekłam ciastka przez 8 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Wystygnięte ciastka udekorowałam czekoladą
codojedzeniasernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie(...)pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać
Wanilia i Kardamonskładników . Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki . Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w którym należy rozdrobnić suche składniki. Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i niesamowicie kruche. Z podanego przepisu można przygotować około 30-35 sztuk . Orzechowe ciasteczka owsiane Składniki: 150g płatków owsianych 150g orzechów laskowych 100g masła 80g cukru pudru 1 jajko Wykonanie: - masło i jajko powinny(...)cukier puder, składniki rozdrobnić (nie na całkowity pył) - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko, wszystko posiekać razem i wymieszać do utworzenia zwartego, lekko klejącego ciasta - ciasto można schłodzić w celu ułatwienia formowania ciastek (będzie się mniej kleić) lub zwilżać dłonie zimną wodą i dopiero formować - z ciasta łyżeczką odrywać kawałki (około 15g), w dłoniach formować
Smakołyki BerenikiKruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider(...)Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko, sól oraz cukier 4. Energicznie zagnieść ciasto 5. Ciasto rozwałkować 6. Wyciąć trójkąciki 7. Nałożyć dżem dyniowy 8. Zwinąć ciasto, tworząc małe rogaliki 9. Rogaliki piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia 10. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem Poprzedni krok 1 z 10 Następny krok Jestem bardzo ciekawa jakie
KuchniaWeDwoje.plDzień Dobry kochani po weekendzie :-) U mnie pada, pogoda straszna, spać się chce, a zaczęły się u nas właśnie ferie zimowe. Szkoda, że ten śnieg tak
kruche babeczkiHej ;)). Dzisiaj pizza, długo nie było, mój młody się dopominał i udało mi się jeszcze kupić szparagi, a miałam ochotę właśnie z nimi wypróbować pizzę. No
kruche babeczkiZdecydowanie pieczenie tortów sprawia mi największą frajdę:) Trzeba na nie poświęcić naprawdę dużo czasu, zwłaszcza jak wymyśli się coś nietypowego ale za to jaka frajda jest
ciastkarnia na kruchym spodzie125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker
Klaudynkowa kuchniaowocem. Szczególnie wtedy, kiedy czekamy na nią cały rok. Dziś przygotowałem dla Was kolejną słodką inspirację z truskawkami w roli głównej. Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia. Szukacie więcej inspiracji na wykorzystanie truskawek? Zajrzyjcie >>tutaj(...)mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy palcami równomiernie na całej powierzchni formy, łącznie z brzegami. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie przygotowujemy masę do tarty. W rondelku na małym ogniu
kulinarnyJawszystkie receptury na ciasta. Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z lekko solonym sosem karmelowym oraz łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem... pychotka! Poza tym sernik zawsze ładnie wyrasta, nie pęka i doskonale się kroi. Koniecznie spróbujcie jaki jest rewelacyjny! Sernik z karmelem i orzechami pekan - składniki: (Tortownica o średnicy około 26 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 5 dużych(...)ciasteczkowy spód. Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 45-60 minut. (Wierzch upieczonego sernika powinien być sprężysty.) Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przygotować karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier. (Nie należy go mieszać, ale kilka razy potrząsnąć patelnią.) Dodać masło oraz śmietankę. Całość
Di gotujebędzie na spodzie ciasteczkowym (przepis macie tutaj ) lub tradycyjnym kruchym spodzie (np. takim ) Spód orzechowy: 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła Wszystkie składniki zagniatamy razem do momentu aż się połączą. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. To będzie cieniutka warstewka ok 0,5 cm jeśli
Cynamonowe szczęściebananowe Kulki mocy (wegańskie) Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Kruche rogaliki z nadzieniem Trufle kokosowe (keto) Puszyste placki bananowe Jeszcze więcej wegańskich przepisów Chałwa bez cukru Ciasteczka cynamonowe Pulpety jaglane Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Makaron w sosie szpinakowym Tortilla przepis na ciasto Krem dyniowy Kulki mocy Zobacz również #słodkości #wegańskie #wegetariańskie #słodkiesmarowidła
WegePrzepisOdkąd po raz pierwszy wspólnie zrobiliśmy ciasteczka ze skwarkami , za każdym razem, gdy wytapiamy smalec odkładamy część skwarek i pieczemy z nich kolejne wersje tych ciasteczek
niecodziennikparyszeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty firmy Brześć podbiły moje kubki smakowe. Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Na stałe zagoszczą w moim domu
Tradycyjna kuchnia KasiBrześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty firmy Brześć podbiły moje kubki smakowe. Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Na stałe zagoszczą w moim domu. Z czystym
Tradycyjna kuchnia Kasispodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła
Kuchnia MagdaLenydosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien
mojewypiekiinietylkospodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła
Kuchnia MagdaLenyosłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka
kulinarne odsłony patijakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica 24 cm: – ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek – 250 g mascarpone – 1 kg zmielonego
I LOVE LIFEstało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce. Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną
Dzieje kuchennej WiewióryJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do
Kuchnia Pokoleńsmakują jeszcze lepiej. Bardzo lubię te kruche ciasteczka i ten zapach rozchodzący się po całym domu. Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki oleju Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przekładamy je do specjalnej maszynki do ciasteczek i wyciskamy
Pyszności Słodkościwymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez
Walijskie Pichcenie