ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:793/1075)

Keto ciasteczka kakaowe z pecanami (Paleo, LowCarb) 80

drobne niedogodności… Keto ciastka – krok po kroku Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao(...)pecan umilą każdy podwieczorek lub spotkanie. Stanowią świetne towarzystwo do kawy lub herbaty, ale sprawdzą się także w innych okolicznościach... Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food Porcje 30 ciastek Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Ciastka 2 jajka 80 g rafinowanego oleju kokosowego 35 g erytrytolu

Modern Cave Girl
Kruche rogaliki bez jajek z powidłem 40

bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Zabrać na piknik, wycieczkę czy spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół

Izabelawkuchni
MAZUREK CHAŁWOWY 671

Pyszny mazurek chałwowy na kruchym, maślanym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.  SKŁADNIKI :  100 g masła  260 g mąki tortowej  4 łyżki cukru pudru  1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki na ciasto przekładamy do misy lub na stolnicę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciastoCiasto rozwałkowujemy na cienki placek i  wycinamy kształt mazurka. Z pozostałego ciasta formujemy ozdoby.  Ciasto pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 20-25 minut.  Chałwy należy wkruszyć do garnka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Masę mieszając zagotowujemy aż stanie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche maślane pod orzeszki 86

doskonale maślane kruche ciasteczka z przepysznymi orzeszkami. Ciasteczka są tak smaczne, jak i  łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki to: * 600g mąki * 400g masła  * 200g cukru pudru  * 3 żółtka  * szczypta soli  * szklanka posiekanych  grubo orzechów  Wszystko najlepiej w temperaturze pokojowej. W robocie lub w dowolny sposób zagniatamy ze wszystkiego ciasto.  Uformowane

I tu będę miała takie te
Migdałowe ciasteczka 95

słodkościach wtedy można było pomarzyć, oczywiście ciasta, bułeczki, pączki czy inne łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło

SMYKWKUCHNI
kruche ciasteczka migdałowe 323

świątecznym stole. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Z podanej porcji upieczecie około 50 ciasteczek. Spróbujcie koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 250 g masła cukier puder - do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę. Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam kuleczki, które

babka w formie
Mazurek czekoladowy I 112

jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie

królestwo garów
Kruche rogaliki z marmoladą 136

konieczności podsypuję mąką. Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.     Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi

MojaQchnia.pl
Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 109

ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego

MamaOskarka
Kruche rogaliki z budyniem 1753

robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g 500 ml mleka 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła

kruche babeczki
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 135

dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż

Słodkie inspiracje
pieczone pierożki z tapenadą 96

pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

6niebo
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 480

były, kruche czy miękkie, zawsze szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje

Kuchnia u Krysi
Cynamonowe ślimaczki 99

Maślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci.   Składniki: 230g mąki 100g cukru, 200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon

Pyry na Gaz
Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami 122

dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche

Passions hobbies life