jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! Składnika(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus ma pod górkę, ale jaka satysfakcja ps. Upiekłam to ciasto pilotażowo, bo chciałam przetestować przed urodzinami mamy, następnym razem upiekę je w tortownicy jako tortę, bo idealne się do tego nadaje. Na tortownicę o średnicy 26 cm składniki na krem(...)razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż je do szczelnego pojemnika i tak możesz przechowywać nawet kilka tygodni. Składniki na krem: OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1,5 litra sojowego mleka- najlepiej słodzonego
greenscarfTarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia Lubicie szybkie i pyszne ciasta bez pieczenia? Ja uwielbiam. Taka właśnie jest tarta serowa z mango. Tarta bez pieczenia to moje ulubione rozwiązanie na gorące letnie dni. Tą wersję przygotowałam na wieczór we dwoje z mężem. Słoneczko jeszcze nie zaszło, pyszna tarta, lekko schłodzone wino, my dwoje… Czy trzeba czegoś więcej(...)spróbujcie mojej tarty serowej z mango Składniki: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła 350 g twarogu na sernik z wiaderka 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soku z limonki 40 g białej czekolady 1 plaster mango z lekkiego syropu Na spód: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera
Słodkie okruszkiCiasteczka są kruche, chrupkie i sprawdzą się jako deser do zimowej herbaty. CIASTKA CZEKOLADOWE Składniki: 1,75 szkl mąki 3 łyżki kakao szczypta soli 3/4 szkl cukru 200 g masła 1 żółtko dodatkowo: czekolada cukrowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Mąkę, cukier, kakao, sól mieszamy w misce. Dodajemy miękkie masło i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię
Bon appetit mon amieNastępnie każdy baton ciasta kroimy w grube plastry ok. 1 cm. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze do 190 stopni C. Rada - po wyjęciu ciasteczek z piekarnika mogą być lekko miękkie, po ostudzeniu zrobią się bardzo kruche
Ciastka - domowe słodkościPyszne, aromatyczne i kruche ciasteczka, które smakują nie tylko w okresie świątecznym. To również świetna rodzinna zabawa w wycinanie i pieczenie ciasteczek. Składniki: 2 opakowania w sumie 40g przyprawy do ciasteczek korzennych ( lubimy mocno korzenne) 300g mąki pszennej 1 kostka masła 200g 2-3 duże żółtka 100g cukru pudru Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć
W garach u Gosizrobienia kruche maślane ciasteczka z dżemem. Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu 150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę
W Moim Magicznym DomuNiebiańsko kruche maślane ciasteczka, od których nie sposób się oderwać. Smakują dzieciom i dorosłym. U nas właśnie czekają również na świętego Mikołaja wraz ze szklaneczką mleka. :) Jak podoba się Wam moja nowa patera? :) Potrzebujemy: 140 g cukru pudru 260 g masła 2 żółtka jaj 440 g mąki pszennej Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki
MamaOskarkamnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier
kulinarne odsłony patiupieczeniem. Składniki na kruche ciasteczka świąteczne (3 blachy): 1/2 opakowania przyprawy do piernika jajko 1/4 kostki masła 130 g miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2-3 szklanki mąki Wymieszać przyprawę z odrobiną wody aż do jej rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, miód, cukier, sodę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dosypywać mąki w czasie wyrabiania ciasta tak, aby przestało lepić
Karola gotujemaślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki: 24 dag mąki 16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniałe,kruche ,rozpływające się w ustach . Krem zależy od waszych upodobań ,u mnie zostały nadziane domowym kremem budyniowym. Przepis podpatrzyłam u Małgosi z bloga Na Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę
Ladylaura.jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić
Di gotujemaślane i bardo kruche ciasteczka . Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek. Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji. Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek. Powinny mieć maślany smak i aromat. Ja z ciasta uformowałam rożki
potrawyregionalnepieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski
Szefowa kuchniznikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie. Składniki: 100 g miękkiego masła 130 g mąki migdałowej 90 g mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru Do obtoczenia: białko migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć
Ala piecze i gotujearomacie i smaku. Kruche, ale bardzo delikatne, rozpływają się w ustach! Polecam :) Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 1 jajko skórka otarta z 2 cytryn szczypta gałki muszkatołowej Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, wcierać, aż utworzy się kruszonka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią
Domowa cukiernia EwyCiasteczka są przepyszne - kruche i mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny
Di gotuje