ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:804/1075)

Hamanki - rogaliki 147

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 150

ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik.   Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem

Obiad gotowy
Kruche pierniczki 158

Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne. 220 g mąki owsianej 100 g mąki gryczanej 140 g miodu 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika – mieszanki bez dodatku cukru i mąki lub samodzielnie wykonanej (przepis poniżej) Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku

Kucharzyca
Ciastka przez maszynkę 292

Kruche ciasteczka przez maszynkę. Uwielbiam je. Do kawy, herbaty,  na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy  Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki

Pyszności Słodkości
Brittle madness at the end of summer 165

Kruche szalenstwo na koniec lata Musze się przyznać, ze jabłecznik mam opracowany najlepiej. Przyczyna jest dosyć prosta, nawet bardziej niż oczywista. Uwielbiam jabłecznik... I to wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego

Lajtkraft food intolerance
Pierożki z jabłkami 203

kruche  pierożki z jabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy.   Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek    Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto

Salonik smaków
Kruche ciasteczka 192

Kruche ciasteczka(...)PRZYGOTOWANIE: Składniki prócz masła powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wybić jajko, posiekać składniki nożem, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka - piękne oczka 116

lepszej osoby do składania ciasteczek ;)Kruche ciasteczka - piękne oczka Składniki:25 dag mąki pszennej 15 dag masła10 dag cukru pudru2 gotowane żółtka2 surowe żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniadżem morelowylentilkicukier puder (do ozdoby)Przygotowanie:Wcześniej trzeba ugotować 2 jajka i zabrać z nich żółtka - przetrzeć je przez sitko.Na stolnicy zarobić ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych

Lawendowe Niebo
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 185

kuchni.   PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie

W kuchni Karmel-itki
Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem 264

przygotowaniu są szybkie, proste. Bardzo polecam i zapraszam do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału Małej Cukierenki . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem Składniki na około 30 sztuk: 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego) 180g schłodzonego masła 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej(...)przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując

Mała Cukierenka
Rurki z kremem 158

Rurki z kremem to takie małe co nieco do pochrupania przy kawie,   które prawie wszyscy lubimy. Bo są kruche i delikatnie słodkie. A to za sprawą kremu, którym nadziane są rurki. Można zrobić krem budyniowy,  krem z bitej śmietanki, lub w połączeniu z serkiem mascarpone. Próbowałam różnymi kremami nadziewać rurki i każdemu smakowało(...)Wykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy   wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki.   Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki   o grubości około  1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski

Kuchnia u Krysi
Sernik z domowym mlekiem skondensowanym (nigdy nie opada!) 112

pewnością przypadnie Wam do gustu. A jeżeli macie problemy z opadającymi wypiekami - tu nie ma takiej opcji! Polecam! (Forma o wymiarach 28 x 28 cm) Spód: 300g kruchych ciasteczek/herbatników 120g masła /margaryny Masa: 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka - polecam z Wielunia ) 500g słodzonego mleka skondensowanego (przepis tu - klik ) 1 szklanka śmietanki 30-36% (1 szklanka(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość odstawiać na kilkanaście minut, a następnie przelać na ciasteczkowy spód.  Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Sernik dodatkowo udekorowałam

Di gotuje
Ciastka piernikowe 89

kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych kawiarniach. Ciasto jest bardzo klejące, warto przed przystąpieniem do formowania wstawić je na chwilę do lodówki, żeby lekko stwardniało. Po odmierzeniu porcji ciasta formujemy w dłoniach kulki. Następnie obtaczamy w cukrze, a na koniec(...)tworząc chrupiącą skórkę. Teraz możecie pięknie zapakować i prezent gotowy! Print Ciastka piernikowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciastka cukrowe o smaku pierników, kruche i chrupiące! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, imbir Prep Time 20 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 30 minutes Servings 18 Author Anna Ingredients 170 g masła miękkiego

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa z makiem 267

będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest bardzo proste, ale dzięki świątecznej dekoracji wygląda dostojnie i odświętnie. Zapewniam, że będzie(...)migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie

Kulinarne Inspiracje
Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki 84

Kolejny przepis na ekspresowe ciasteczka, które robią się błyskawicznie a znikają jeszcze szybciej. Ciastka są kruche i bardzo smaczne. Polecam Składniki: – 220g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75g miękkiego masła – 55g cukru – 1 jajko – ekstrakt wanilii wg smaku – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki kakao Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć(...)cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Oba ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, delikatnie docisnąć i zawinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i schować

Smaki Armine