Jako dodatek do herbatki albo kawy podam przepis na pyszne , kruche ciasteczka :) Nie można im sie oprzeć ;) zapach w domu jak w cukierni :) Składniki(...)szczypta soli Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać masło , posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli.Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 0,5 cm i wycinac ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej
Słodkości i nie tylkopołączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować(...)leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła (nie zamieniać
Pociąg Do KuchniUpały trwają w najlepsze, podobnie jak sezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o
CiastkozercyBezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został
W Moim Magicznym DomuCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem
Kto ugości moich gości?Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam
Ciasteczkowy PotwórNaprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki na około 24 szt: 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki(...)Dodatkowo: marmolada cukier puder do posypania 1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką. 2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. 3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie
kruche babeczkiblogu znajdziecie już kilka różnych propozycji na kruche ciasteczka, są z czekoladą, dżemem, marmoladą, słonecznikiem... Tym razem proponuję kruche z drażetkami smarties. Szybkie d przygotowania i niezwykle pyszne. Moja córka wręcz oszalała na ich punkcie, połowę zabrała do szkoły i poczęstowała koleżanki :) Polecam i Wam te urocze ciasteczka a zamiast smarties można użyć skittles lub m&m's. Składniki(...)szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła * pół łyżeczki proszku do pieczenia * kolorowe drażetki smarties Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz drażetek) zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 5-6 mm. Szklanką wyciąć koła. W każde ciasto wbić po 5 drażetek smarties. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około
Zrób to smacznieBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych
Kulinarne Fantazje Mariolitrakcie wyrabiania wlewać do mąki, połaczyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu(...)pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne, kruche ciasteczka i jeszcze ze wzorkiem. Aż trudno się od nich "oderwać". Po prostu musicie je spróbować. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez(...)sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól
Gotowanie Patkisobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików(...)łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę
Bon appetit mon amie