Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego
MyCookBook.plObłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneKlasyczne, idealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki : 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/3 łyżeczki soli 225 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru(...)pudru skórka otarta jednej cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść ciasto. Blachę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i rozwałkować formując prostokąt wielkości blaszki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zrobić nacięcia nożem aż do dna blachy, tworząc prostokątne, podłużne ciasteczka. Nakłuć widelcem
Chocolate Muffin Blogciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Brzegi podwinąć do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170°C przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, białe części z porów w krążki. Na patelni rozpuścić trochę masła(...)smażyć jeszcze przez około 5 minut. Ser potrzeć na tarce. Do miski wbić jajka, rozmieszać je trzepaczką. Dodać śmietankę, potarty ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie boczek z porem. Polać gotową masą. Górę posypać rozdrobnioną mozzarellą i posypać oregano. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa
Passions hobbies lifeniezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka(...)wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej
PaleoSMAKSernik pierniczkowy na Święta Bożego Narodzenia. Przepyszny, łatwy do zrobienia. Smakuje wybornie! Sernik na ciasteczkowym spodzie z pierniczków, kremowa masa sernikowa w dwóch smakach, śmietankowym i
SMYKWKUCHNIBardzo stary przepis moja mama znalazła go niedawno. Kiedyś mi wspomniała, że babcia je robiła i gdzieś ten przepis miała. Tak długo ją męczyłam, aż znalazła
Kuchnia PokoleńŚwięta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz
NA MOIM TALERZUW ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i
Kuchnia domowa AniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikA jutro mój blog kończy rok. Nie robię podsumowań bo więcej mnie tu nie było. Dziękuje wszystkim moim czytelnikom. Tym stałym, wpadającym i tym którzy
Moje pyszne gotowanieKolejne wyzwanie blogerek. Grudniowe. Nieco świąteczne. Tym razem z Pauliną wymyśliłyśmy pieczenie ciastek na choinkę. Ja w tym mocna nie jestem i dla mnie to było
Magiczne Życie Martymożecie polać swoją ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli macie ochotę wypróbować inny i równie smaczny sernik to polecam przepis na lekki sernik Składniki 150 g kruchych ciasteczek 40 g masła 1 kg twarogu (dałam wiaderkowy) 10 jajek 1 duży budyń śmietankowy Delecty 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej (można pominąć) 50 g rozpuszczonego masła 1 szklanka cukru(...)wodnej, umieszczając ją w misce, a miskę na garnku z gotującą się wodą. Polać rozpuszczoną czekoladą sernik i posypać posypką Delecty czekoladowymi kamyczkami po okręgu sernika i na środku ciasta. Smacznego. sernik z polewą czekoladową
O kuchni z uczuciemfurorę! Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy sernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta. Taki bezglutenowy sernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo jeszcze(...)puszysty, a zarazem wilgotny. Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Polecam! Do przygotowania spodu do sernika wykorzystałam bezglutenowe ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär . To bezglutenowe, kruche, maślane ciasteczka, które idealnie zastępują klasyczne herbatniki. SKŁADNIKI: SPÓD: * ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär – 120g * masło – 70 g MASA SEROWA: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło
Ostra na Słodko