Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 253Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce(...)mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosny
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą 171kogo: dla chcących zrobić komuś słodką niespodziankę dla lubiących kruche ciasteczka dla tych, którzy chcą wyznać komuś miłość i nie tylko :) Składniki: 700g mąki 1 szklanka cukru 125 g masła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku(...)przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki). Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką
Mania Wypiekania
Ciasteczka z orzechami laskowymi! 221CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI! Hmmmmm boskie!!! Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-). Warto zgrzeszyć! ;-) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej babuni - 200 g masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 120 g cukru brązowego (zmiel na cukier puder) W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki. Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp. 185-190 stopni C. Studzimy na kratce! Resztę orzechów siekamy na mniejsze kawałki nożem. - 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNI
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 181Walentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku(...)truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe
Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka 205kruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.Składniki:250 g masła (można użyć margarynę)40 dag mąki pszennej20 dag mąki ziemniaczanej20 dag cukru4 jajka2 opakowania cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto
upichcic
Rogaliki drożdżowe 197SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 4 jajka, 2 kostki masła, 2 garstki cukru, 1/3 szklanki mleka, ok. 350 g powideł śliwkowych, cukier puder. Polecam też kruche rogaliki z powidłami. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki(...)czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy
Aga w kuchni
Sernik - Malina 249tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować
Świat Ciasta
Sernik - Malina 424tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować
Świat Ciasta
Babeczki Eton Mess z porzeczkami 158starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni 3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku 4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy
Słodki Kompromis
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 185lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 217Dzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas
kruche babeczki
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 332Pide to turecka pizza, tylko nie okrągła a w kształcie łódeczki. Mój syn jak zobaczył i usłyszał, że to inna wersja pizzy, to od razu zapragnął
kruche babeczki
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 274Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie – najlepsze! 223Brownie brownie brownie …Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam.I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie
Ostra na Słodko