zabawy z foremkami, wyciskania i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :) To prawie jak zabawa w piaskownicy ;) Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa! Składniki: 150g orzechów włoskich lub laskowych 170g mąki ziemniaczanej 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki gęstej śmietany Przygotowanie: Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowietrzy równe części. Na podsypaną mąką blacie rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie na cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wg życzenia można posypać cukrem pudrem. Smacznego Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Artykuł Kruche rogaliki na jogurcie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineTarta z truskawkami Przepis szybciutki i prościutki, dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie i kruche desery. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej - 2/3 szklanki erytrolu - 1kg truskawek - 1 jajo - 200g masła - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę ugniatamy wraz z erytrolem, chia, płatkami owsianymi, jajem, masłem i szczyptą soli - masa powinna być zwarta i nielepiąca(...)się, wkładamy ją do lodówki na 30 minut - formę smarujemy masłem, następnie po upływie czasu, wykładamy ją ciastem - do środka wsypujemy pokrojone truskawki wymieszane z łyżeczką erytrolu i mąki - zakrywamy całość ponownie rozwałkowanym kawałkiem ciasta - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni SMACZNEGO
MintTasteDoskonałe kruche ciasteczka świąteczne, przełożone marmoladą. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam(...)Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki. Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około
Zrób to smaczniemistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym . Kruche kostki dyniowe na Halloween 2 blaszki 120 g mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy(...)miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
FitKotskładników i ciasteczka gotowe! Pełnoziarniste, kruche, bez cukru i laktozy. Idealne na piknik czy też wycieczkę rowerową! Na trawce, świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej.., GWARANTUJE! Składniki na blaszkę ciasteczek: 150g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g margaryny Omega Optima 30g masła orzechowego 5 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Margarynę ubijamy z masłem orzechowym i ksylitolem. Ugniatamy z mąką pełnoziarnistą(...)proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, przekładamy na blaszkę i spłaszczamy dłońmi lub widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach - do momentu zarumienienia
Czarnawisienkahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aromatyczne, kruche babeczki wypełnione pysznym cytrynowym budyniem. Idealne do kawki. Nadziane babeczki 3 szklanki mąki pszennej 200g masła 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)puder do posypania gotowych babeczek oraz masło i mąka do przygotowania foremek. Nadzienie: 400ml mleka 1 budyń cytrynowy z firmy Cykoria Przygotowanie: Ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia Składniki ciasta szybko zagnieść do połączenia składników. Przygotowane ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, wykrawać ciasto i wyklejać uprzednio przygotowane foremki ( wysmarować masłem i obsypać mąką). Do każdej z nich nałożyć
W garach u GosiPyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie(...)spróbować :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Kruszonka: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (lub margaryny) 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Masa jabłkowo-budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 500 ml mleka 7 jabłek (najlepiej
MyCookBook.plWykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy(...)orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną. Gotowym nadzieniem nadziewamy spody babeczek. Dekorujemy wisienką kandyzowaną lub migdałami. Babeczki mogą spokojnie stać w lodówce dwa dni i spody będą cały czas kruche :) Smacznego
Niezły Młynekbloga źródło tutaj Kruche ciasteczka z dżemem Składniki : mąka - 2 szkl(...)Przygotowanie : Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami
Kuchnia Danusiwolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka. ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany(...)pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt
SMYKWKUCHNIJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce(...)mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnykogo: dla chcących zrobić komuś słodką niespodziankę dla lubiących kruche ciasteczka dla tych, którzy chcą wyznać komuś miłość i nie tylko :) Składniki: 700g mąki 1 szklanka cukru 125 g masła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku(...)przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki). Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką
Mania WypiekaniaCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI! Hmmmmm boskie!!! Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-). Warto zgrzeszyć! ;-) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej babuni - 200 g masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 120 g cukru brązowego (zmiel na cukier puder) W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki. Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp. 185-190 stopni C. Studzimy na kratce! Resztę orzechów siekamy na mniejsze kawałki nożem. - 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNIWalentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku(...)truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe
Kuchnia w opałachkruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.Składniki:250 g masła (można użyć margarynę)40 dag mąki pszennej20 dag mąki ziemniaczanej20 dag cukru4 jajka2 opakowania cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto
upichcicSKŁADNIKI: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 4 jajka, 2 kostki masła, 2 garstki cukru, 1/3 szklanki mleka, ok. 350 g powideł śliwkowych, cukier puder. Polecam też kruche rogaliki z powidłami. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki(...)czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy
Aga w kuchnitkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować
Świat Ciastatkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować
Świat Ciastastarannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni 3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku 4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy
Słodki Kompromislecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas
kruche babeczkiPide to turecka pizza, tylko nie okrągła a w kształcie łódeczki. Mój syn jak zobaczył i usłyszał, że to inna wersja pizzy, to od razu zapragnął
kruche babeczkiCóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBrownie brownie brownie …Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam.I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie
Ostra na Słodkokolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując ok. 3cm odstępy. W każdej kulce zrobić wgłębienie (użyłam końcówki drewnianej łyżki). W środek(...)lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty. W tym czasie ciasteczka ładnie stwardnieją i z łatwością będzie można je zdjąć
KUCHARNIAPrzed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała CukierenkaCiasteczka cynamonowe z miodem pojawiają się w moim domu bardzo często, choć w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo! Są niezwykle proste, szybkie, odrobinę puszyste i delikatnie kruche. Ich cynamonowy smak niezwykle kusi, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu. Koniecznie sami to sprawdźcie! Ciasteczka cynamonowe z miodem - składniki: (około 32 sztuki w zależności od wielkości) 160g mąki pszennej/orkiszowej 100g cukru/ksylitolu(...)miodu 1 jajko 50g masła 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ciasteczka cynamonowe z miodem - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około
Di gotujesamym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może jeszcze jedno ciasteczko? Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (około 13 sztuk) 100g orzechów włoskich (waga bez łupinek) 100g mąki jaglanej (*) 50g mąki z tapioki/ziemniaczanej 100g masła(...)cukru waniliowego Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić blenderem lub za pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam
Di gotujeDziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym . Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 150 g mąki pszennej 1 żółtko jajka klasy L 100 g masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy
Słodkie okruszkiNiezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać(...)Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem
Monia miesza i gotujeMój narzeczony uwielbia serniki, dlatego postanowiłam zrobić mu sernik. Padło na tak zwany sernik nowojorski na kruchy spodzie. Składniki Spód: 2 żółtka 300 g mąki 100 g cukru 200 g masła Masa serowa 800 g serków Philadelphia 150 g śmietany 18% 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1/4 szklanki mąki 3/4 aromatu waniliowego Wierzch 1/4 szklanki cukru(...)aromatu waniliowego 150 g śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch
Delusional Trinemoje te malutkie mogła...? Ciasteczka można zrobić także w wersji bez kakao, a dodać go np do kremu, by skontrastować gotowe już ciasteczka. Każda wersja będzie idealna. Są kruche, smaczne i takie na dwa kęsy :) Ale wielkość akurat możecie sami do siebie dopasować ;) Składniki na ok 35 sztuk: ok 300g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko 260g masła 30g kakao(...)20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie
Kuchnia w czekoladziezupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej (2 szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół(...)150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także brązową
Mania WypiekaniaŚwiętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej(...)pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachtalerzyk ukochanego. Nakłada niezdarnie porządną porcję, obdarowując go dobrodusznym uśmiechem. Nocna ćma siada na talerz, w magicznym spętaniu odradza się w nowej formie. Szkielet nocnego motyla jest teraz kruchy i smaczny jak... chleb ?? PRZEMIANA NOCNEGO MOTYLA/ RECEPTURA: 30 g margaryny, 40 g mąki pszennej, 3 łyżki wody, jajko, szczypta soli W małym garnuszku z serii garnków(...)mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem) na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz
Karczma HonoriettyTaka wędlina jest o niebo lepsza od wszystkich kupionych w sklepie. Jest bardzo smaczna, delikatna i krucha, a do tego zdrowsza. Serdecznie polecam. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka wędzona pieprz ziołowy sól przyprawa do drobiu łyżeczka oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon tłuszczu czy chrząstek. Oba kawałki oprószamy z obu stron przyprawami(...)skrapiamy oliwą. Obie piersi z kurczaka zwijamy razem w wałek (grubszy koniec jednego fileta układamy na cieńszym drugiego) i zawijamy ciasto w kilka warstw folii aluminiowej. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja marynowałam 24 godz). Następnie piersi pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 30 min.Odstawiamy do wystygnięcia
e-PrzepisyKulinarnepudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżki miodu tymiankowego 170g masła Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mieszamy kruche składniki. Tymianek cytrynowy można zastąpić zwykłym tymiankiem- ciasteczka będą wtedy mniej cytrynowe. Dodajemy miód i masło. Miód tymiankowy kupiliśmy w tym roku na wakacjach jako ciekawostkę. Zamiast niego może być(...)zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii
les mirabellesciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc(...)opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko :) Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera(...)pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :)Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK<Nadzienie serowe:żółty ser,serek topiony.Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być
Codzienna kuchnia niecodzienna