Pyszne, aromatyczne i kruche ciasteczka, które smakują nie tylko w okresie świątecznym. To również świetna rodzinna zabawa w wycinanie i pieczenie ciasteczek. Składniki: 2 opakowania w sumie 40g przyprawy do ciasteczek korzennych ( lubimy mocno korzenne) 300g mąki pszennej 1 kostka masła 200g 2-3 duże żółtka 100g cukru pudru Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć
W garach u Gosizrobienia kruche maślane ciasteczka z dżemem. Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu 150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę
W Moim Magicznym DomuNiebiańsko kruche maślane ciasteczka, od których nie sposób się oderwać. Smakują dzieciom i dorosłym. U nas właśnie czekają również na świętego Mikołaja wraz ze szklaneczką mleka. :) Jak podoba się Wam moja nowa patera? :) Potrzebujemy: 140 g cukru pudru 260 g masła 2 żółtka jaj 440 g mąki pszennej Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki
MamaOskarkamnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier
kulinarne odsłony patiupieczeniem. Składniki na kruche ciasteczka świąteczne (3 blachy): 1/2 opakowania przyprawy do piernika jajko 1/4 kostki masła 130 g miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2-3 szklanki mąki Wymieszać przyprawę z odrobiną wody aż do jej rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, miód, cukier, sodę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dosypywać mąki w czasie wyrabiania ciasta tak, aby przestało lepić
Karola gotujemaślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki: 24 dag mąki 16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniałe,kruche ,rozpływające się w ustach . Krem zależy od waszych upodobań ,u mnie zostały nadziane domowym kremem budyniowym. Przepis podpatrzyłam u Małgosi z bloga Na Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę
Ladylaura.jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić
Di gotujemaślane i bardo kruche ciasteczka . Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek. Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji. Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek. Powinny mieć maślany smak i aromat. Ja z ciasta uformowałam rożki
potrawyregionalnepieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski
Szefowa kuchniznikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie. Składniki: 100 g miękkiego masła 130 g mąki migdałowej 90 g mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru Do obtoczenia: białko migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć
Ala piecze i gotujearomacie i smaku. Kruche, ale bardzo delikatne, rozpływają się w ustach! Polecam :) Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 1 jajko skórka otarta z 2 cytryn szczypta gałki muszkatołowej Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, wcierać, aż utworzy się kruszonka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią
Domowa cukiernia EwyCiasteczka są przepyszne - kruche i mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny
Di gotujeKruche, maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować
Pyry na Gazksiężyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła,2 szklanki mąki,4 łyżki cukru,1 cukier waniliowy (16g),2 żółtka,3 łyżki zmielonych migdałów,4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,dodatki:cukier puder.Przygotowanie: Siekamy zimne masło i dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy
Aga w kuchnioraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180*C ( termoobieg) na złoty kolor. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Uwaga , gdyż są bardzo kruche. Ściągają i stają się
Smaczne ZdroweDelikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy
Mia Cucina Sofietakruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą ( ponoć ) ;). Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie , elastyczne ciasto
Malinowa Kawiarenkamnie ogromne wrażenie. Druga książka jest autorstwa polskiej vlogerki, Pauliny Mikuły, a dotyczy zasad poprawnej polszczyzny. Pochłonęła mnie od pierwszej strony :) Natomiast trzecią, w której znalazłam pomysł na kruche marchewkowe ciasteczka z dżemem truskawkowym (w oryginale malinowym), jest książka Anny Starmach, pt. "Pyszne na słodko". Bardzo fajna pozycja. Zawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne(...)masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowaniegąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc na olej rzepakowy i zredukowałam jego ilość. Pozostałe składniki delikatnie dopasowałam. Sposób wykonania zaczerpnęłam z przepisów na biszkopt z dodatkami. Ubiłam białka, dodałam żółtka, czekoladę wymieszałam(...)dodałam do jajek, do tego mąka i mieszałam do połączenia wszystkich składników. Od razu widać było, że ten biszkopt wyrósł lepiej i jest bardziej puszysty. Niestety, jest również bardziej kruchy, co może przeszkadzać w jego przycinaniu. Zapach i smak również mnie nie zawiódł. Reasumując, biszkopt „ucierany” nie wyrósł, tak dobrze jak biszkopt „na bezie”. Jest też
SmartBake.plMiało być kobieco, smacznie i ładnie, dlatego powstały bezowe koszyczki z delikatnie kwaśnym kremem, dla zrównoważenia słodyczy bezy, i owocami. Składniki na 10-12 koszyczków: 5
Słodki sentymentHej :) No i znowu poniedziałek, za chwile Święta, ale ten czas leci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko
kruche babeczkiKochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i
SMYKWKUCHNILekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy
maniapieczeniaRogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową
Z miłości do słodkości