Opis tarta czekoladowo karmelowa: Tarta czekoladowo karmelowa to niesamowity i pyszny deser. Najlepszy kruchy spód z warstwą ciągnącego się karmelu i grubą warstwą czekolady. Ja używam czekolady mlecznej, ponieważ nikt w domu nie lubi gorzkiej czekolady. Wy natomiast możecie użyć mleczną lub gorzką wedle uznania. Od kiedy upiekłam tarte czekolado-karmelową, stała się moją ulubioną wśród tart. Składniki(...)wody 45 ml śmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewykonałam oba kształty faworków. Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne faworki, lecz faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników! Nie zawierają ani śmietany, ani alkoholu jak w tradycyjnych faworkach i w smaku są dużo lżejsze. Nie trzeba też ciasta długo ugniatać, aby się napowietrzyło, gdyż gazowane piwo załatwi to za nas 😉 Są naprawdę bardzo proste
Kuchnia MagdaLenyTarta z kremem z białej czekolady z owocami to kwintesencja lata. Kruchy spód, d elikatny jak obłoczek krem z serka mascarpone i śmietany oraz białej czekolady, do tego miks letnich owoców: malin, borówek, jeżyn, porzeczek. Na samą myśl cieknie ślinka. Składniki (na formę o średnicy około 24 cm): spód 100 g masła, 200 g mąki, 2 łyżki cukru(...)owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Moja kraina smakówDzień dobry :-) Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać
kruche babeczkiChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film: Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 20 g białka (z jajek) 150 g mąki Wykonanie: Masło utrzyj z cukrami do otrzymania prawie białej masy(...)Następnie dodaj białko i miksuj jeszcze kilka minut. Wsyp mąkę i połącz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką, ja użyłam gwiazdki. Wyciskaj ciasteczka o pożądanych przez siebie kształtach. Piecz ok. 15-20 min w temperaturze
Słodki BlogJabłka Ligol są kruche, bardzo soczyste i mają słodko-kwaskowaty smak. Nadają się jedynie do jedzenia na surowo oraz do sałatek. LOBO Jabłka Lobo są kuliste, spłaszczone, lekko stożkowate. Mają gładką, błyszczącą, zielonożółtą skórkę, z ciemnokarminowym rumieńcem pokrywającym niemal całą powierzchnię jabłka, a dodatkowo słaby nalot woskowy. Owoce są średniej wielkości. Jabłka są soczyste i kruche, o słabym aromacie(...)Owoce Malinówki nadają się do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia oraz na sok. RUBIN Jabłka odmiany Rubin rozpoznasz po dużej lub bardzo dużej wielkości i pomarańczowym zabarwieniu. Rubiny to jabłka soczyste, słodkie o nieco winnym smaku. Idealne jabłko deserowe, do jedzenia na surowo. DELIKATES Delikates ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym
nietylkopasta.plpołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkopołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkotarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie j ednak , quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację. Potrzebujemy: - 250 g ciasta francuskiego (świeżego
W mojej holenderskiej kuchniskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy skórka z otartej pomarańczy
Domowy Smak JedzeniaPamiętacie bezglutenowa szarlotkę? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao(...)łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Mój pomysł naskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 żółtko 120 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z
Domowy Smak JedzeniaJest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki(...)temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo
Świat Ciasta