kawałeczki (dałam 3 batoniki) 100 ml Baileys'a Do dzieła!!! Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło
sierotka maRysia w kuchniChociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru(...)lekko roztrzepujemy widelcem w miseczce i dodajemy do masy razem z cukrem waniliowym i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypujemy do masy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie przyklejać się do ręki dodajemy trochę mąki ale nie za dużo aby nie było twarde. Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą
Kulinarne życiebardzo kruche, bardzo dobre :) Składniki: (ok. 40 sztuk) -300 g mąki pszennej -150 g cukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach, aby połączyła(...)umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche, więc dopiero gdy lekko ostygną można je przełożyć z blaszki. Smacznego
KasiekGotujeteż nazwałam go FIT SERNIKIEM . Bardzo prosty, szybki i kruchy spód od razu podbił podniebienia domowników, a puszysta, delikatna niczym pianka serowa masa stała się jedną z lepszych jakie do tej pory zrobiłam. Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem
Zdrowie na języku :Powijamy ją w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez godzinę lub około 30-40 minut w zamrażalniku. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko dociskając. Ciasto nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach. Studzimy. Jak zrobić krem z białej czekolady(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Do miski przekładamy ser, dodajemy zawartość garnuszka i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Krem nakładamy do kruchych korpusów. Zdobimy rozdrobnionymi liofilizowanymi malinami i listkami świeżej mięty. Babeczki schładzamy w lodówce – najlepiej 2 godziny. Smacznego The post Imprezowe babeczki z kremem z twarogu
Słodkie okruszkiUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt
dom-agi.plDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej(...)soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany
Ciastkozercyskładniki: 200 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 45 g cukru pudru 140 g masła, miękkiego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaHej :-). Dzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza , w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę
kruche babeczkiwysiłku, kilka składników, a efekt niesamowity. Czasem najprostsze składniki i przepisy, są najlepsze Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:) Na ok. 20 ciasteczek 2 szklanki maki pszennej(...)suszonej żurawiny Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko-zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. . Zimne ciasto
Krylowa Kuchniastwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam, że powinna się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się(...)następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościmalinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko kakao karmel z wanilią w młynku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser. Ciasteczka nie są niskokaloryczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności Jednak jeśli chcecie troszkę je odchudzić, zamieńcie cukier na erytrol Kruche ciasteczka z białą czekoladą Składniki na 20 ciasteczek: 300 g mąki pszennej 2 jajka 200 g oleju kokosowego lub masła 100 g cukru 100 g białej czekolady szczypta soli 5 g proszku(...)pozostałych składników. Następnie zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze, zachowując odstępy między ciasteczkami. Następnie każde ciastko lekko spłaszcz za pomocą widelca. Na każdym ciasteczku zrób wzorek widelcem. Kruche ciasteczka z białą czekoladą piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
365 dni dookoła kuchniDelikatne, kruche, pyszne. Babeczki dekorowane sezonowymi owocami plus kiwi. Sekret kruchych babeczek tkwi w delikatnym spodzie. Świetny słodki dodatek do kawy! Dodaj napis Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto(...)Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki Zakątekmogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym. Składniki: 1 szkl cukru, 250 g margaryny Kasi ½ szkl wody(...)rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątek