ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:708/1075)

Sernik daktylowy z cynamonem na kruchym spodzie. 89

Dziś mam dla Was przepyszny sernik, na kruchym spodzie z musem daktylowym. Rozpływa się w ustach. To jeden z niewielu serników które ma się ochotę upiec kolejny raz. Polecam! Składniki na spód; ( tortownica śr.28cm) 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ziarenka(...)sera twarogowego 3 jajka 3 łyżki gęstej śmietany 1 op. budyniu śmietankowego 10 dag masła skórka otarta z 1 pomarańczy 15 dag drobnego cukru do wypieków Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 min. Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto 139

Lubicie brownie ? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie te ciasteczka Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam do popołudniowej kawki Składniki (na około 40 ciasteczek) : 130 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki likieru Amaretto 1/2 szklanki migdałów(...)wymieszać, aż składniki się połączą. Wsypać posiekane migdały, wymieszać i wstawić do lodówki na około 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 8 minut. Smacznego To też może Cię zainteresować: Brownie Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym Murzynek Trufle czekoladowe     (adsbygoogle

Oryginalny smak
Faworki 169

faworki. Najbardziej istotne było dla mnie aby wyszły delikatne. cieniutkie i kruche. I w końcu się udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate. Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw dodać tylko 200 g - ilość zwiększyć tylko w razie potrzeby), soli i octu zagnieść gładkie ciasto. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem (fot.1), żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu

Świat Ciasta
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 156

miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy B, C i K. Użyłam trzech gatunków mąki: żytniej białej, pszennej białej i pełnoziarnistej z pszenicy Kamut, jednej(...)samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych

Leśny Zakątek
Krucha tarta z budyniem i truskawkami 30

bardzo wdzięczny produkt. Nadaje się do wszystkich wypieków. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną kruchą tartę z budyniem i właśnie z truskawkami. Prosta i szybka w wykonaniu. Uda się każdemu. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 jajko

Izabelawkuchni
Bari - co zobaczyć i gdzie zjeść w Bari? Informacje praktyczne / Zwiedzanie Apulii 75

jego opakowanie zabraliśmy ze sobą do domu. Taralli - kruche ciasteczka w kształcie płaskich pierścieni o średnicy ok. 7 cm zrobione z mąki, oliwy, soli i wina. Często robione z dodatkiem np. cebuli, pomidorów lub czosnku. Ponoć po raz pierwszy zostały zrobione przez matkę, która nie miała czym nakarmić dzieci dlatego ukręciła ciasto, zrobiła z niego półksiężyce, spłaszczyła je i upiekła(...)były inne czasy ;) Friselle  - to rodzaj czerstwego taralli pieczonego podwójnie. Najczęściej podaje się je solo skropione wodą lub oliwą lub z pomidorkami. Pasticciotti  - kruche babeczko-ciasteczka z nadzieniem typowe dla Apulii. Pasticciotti zamieszczono na liście tradycyjnych produktów z regionu Apulia, ustalonego przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa w 2004 r. Panzerotti - smażone pierożki w kształcie półksiężyca/trójkąta

Czarnawisienka
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 224

Zapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak nie przeszkadza, aby cieszyć się z wypiekanych ciasteczek. Kruchych, cienkich, delikatnych jak ona. Mała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam(...)innej, aniżeli pstrykanie od ręki, w kuchni, przy paskudnie żółtych żarówkach. Wybaczcie. Codziennie wracam nie wcześniej niż po 18. Po maturze będzie już tylko lepiej. Mam taką nadzieję, przynajmniej. KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE. /od Babci;/ na około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka Wielkanocne- jajeczka 212

Wielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka(...)ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem. Ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypanej mąką. Literatką wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakładamy na wcześniej wycięte owalne ciasteczka.  Gotowe jajeczka układajmy na natłuszczonej, posypanej wiórkami formie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Upieczone jajeczka posypujemy cukrem pudrem, omijając

Tradycyjna Kuchnia
Tarta wiśniowa Czarny las 138

czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód:  Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię(...)godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę

Passions hobbies life
Makowiec 152

Składniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego

Luźna Kuchnia
Tarta z łososiem i szparagami 188

mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości(...)koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez

GRUBY WAŁEK
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1152

Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego biszkoptu kakaowego (odpowiada za to proporcja mąki ziemniaczanej do pszennej), pokrojeniu go w paski i ponownym upieczeniu

Trzeci talerz
DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK 113

kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia nieciekawe,ale co tam...   3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 208

roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść od razu po udekorowaniu

maniapieczenia
Pyszny tort czekoladowy z owocami 127

jako jeden placek i uważnie przekroić na pół po przestygnięciu (placek jest dość kruchy, więc upiec go na dwa razy). Serek mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na placek, wykładamy maliny i borówki i przykrywamy kolejnym plackiem (ciasto przed wyłożeniem serka możemy delikatnie nasączyć wodą z cytryną). Smarujemy górę kolejną warstwą serka

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania