ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:717/1075)

Kruche pierożki z makiem 159

lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto

Rodzinka w kuchni
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 132

pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają

Smaczna Pyza
Tartaletki z borówkami i malinowym kremem 94

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła extra 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy         250ml mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
kruche ciasteczka 123

robiła byłoby z czekoladą. Tym razem udało mi się Ją przekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki

Gotowanie z pasją
Babka Wielkanocna 148

wzorowałem się na znalezionych przepis. Tak przygotowana babka wielkanocna smakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste i pyszne. Przygotuj swoje brownie 146

Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 151

Smaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie.  Do ciastek

Zrób to smacznie
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 127

Klasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini

Kuchnia MagdaLeny
Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy 121

Niby proste naleśniki, wydawać by się mogło, że banalny przepis. A jednak..... czasem zbyt twarde, czasem zbyt kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Składniki: 2 jajka 130 g mąki  (około 1 szklanka) szczypta soli 1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 453

Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Amoniaczki z boru 178

swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się

Trzeci talerz
Sernik na zimno na dwa sposoby! 140

Kruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy

Kuchnia Pani Wiosny
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 178

Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje

Smaczna Pyza
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 130

konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania