ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:619/1075)

Marlenka. 103

Witam poświątecznie i od razu nadrabiam zaległości ;) Marlenka to chyba najpopularniejsze ciasto w Czechach, choć wywodzi się z Armenii. Kruche, miodowe, kakaowe blaty przełożone kremową masą na bazie masła i kajmaku. Pycha! Jedyny minus jest taki, że to ciasto dla cierpliwych. Przełożone blaty muszą zmięknąć, a trwa to 2-3 dni. Jeśli jednak uda nam się zaczekać, Marlenka odwdzięczy się

Rozpustne gotowanie
Kruche różyczki z marmoladą u Aleex 146

menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka mieć także w swoim domu. Zapraszam. Składniki(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy

W mojej kuchni
Najlepsza szarlotka z cynamonkami 127

Gdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)Odstawiamy w chłodne miejsce by nieco zastygło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy

Mienta blog
Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką 126

połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą

Made By Mom And Son
Ciastka piwoszki + film 159

Pyszne, kruche ciasteczka na piwie z konfiturą lub marmoladą to niesamowicie prosty pomysł na smaczną przekąskę w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Piwoszki również świetnie smakują na słono, z ulubionymi przyprawami bądź żółtym serem i mogą stanowić znakomitą przekąskę do piwa.   składniki na około 30 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu pół szklanki(...)ulubionej konfitury lub marmolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, zimne, zimne masło lub margarynę starte na tarce o dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy

Smakowite Dania
Ciasto "Słodka Pizza" z M&M's i orzechami pekan 93

Idealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g

Mania Wypiekania
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 94

stopni. I zabieramy się za przygotowanie naszych pierniczków. 9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około 0,5 cm. 10. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykrawamy wybrane kształty. 11. Wykrojone pierniczki, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 12. Po tym czasie wyciągamy(...)pudełku. Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki: Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 145

stopni. I zabieramy się za przygotowanie naszych pierniczków. 9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około 0,5 cm. 10. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykrawamy wybrane kształty. 11. Wykrojone pierniczki, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 12. Po tym czasie wyciągamy(...)pudełku. Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki: Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 49

dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. 7. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. 8. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. I przygotowujemy nasze pierniki marchewkowe. 9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około(...)pudełku. Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki marchewkowe? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki: Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki

Okiem Blondynki by McBlondi
Faworki 81

Pyszne, kruche, super cieniutkie faworki to podstawa karnawału i tylko w tym czasie pojawiały się w domu mojej mamy. Jakimś dziwnym trafem stało się to tradycją, w mojej kuchni można spotkać faworki też tylko w okresie karnawału. Faworki, które Wam dzisiaj zaproponuję, są rewelacyjne i u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie – zupełnie jak u mojej babci(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub wódki olej do smażenia cukier puder Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) – ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie. Następnie

Słodki sentyment
Chrust 147

roku jeszcze go nie robiłam, ale dzięki Mamie udało mi się trochę skubnąć... Przepis dostała od znajomej, więc nie czekając wiele- przetestowała. Ponoć cała tajemnica udanego, kruchego i delikatnego chrustu tkwi w "ubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam jak pierwszy raz- wieki temu, robiłam(...)faworki, to nawet nie wiedziałam, że to ma znaczenie i ominęłam ten etap. Zjeść się dało, ale pamiętam, że takie kruche to one nie były😜 Co prawda nikt zęba nie złamał, ale jednak... Nie ma porównania z tymi! Zrobicie je błyskawicznie, jeśli macie jakiś większy rondel, to i pieczenie pójdzie migiem.  Zapraszam! Karnawału jeszcze troszkę zostało, więc na pewno

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec 223

Makowiec Nieziemsko smaczne zawijane ciasto drożdżowe z makiem. Wilgotne, idealnie kruche i o niebo lepsze niż z cukierni. Jest łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi! Polecam :))   Składniki na 2 makowce: 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 120 ml letniego mleka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 4 żółtka 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka(...)dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło *** *** Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny

Blog z Apetytem
Ciasteczka mocno kakaowe z malinami i orzechami nerkowca 93

Przepis autorski (mój). Ciastka nie tylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk(...)cukrem utrzeć do puszystości. Nadal miksując - połączyć z jajkiem, a następnie z mąką, kakao raz proszkiem do pieczenia. (Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka malin i połówek

Di gotuje
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 57

podwieczorek. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki.  Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem. Składniki na 9 sztuk bułeczek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tajemnice Smaku
krucho-drożdżowe rogaliki ze sliwkami 141

pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt(...)jajko i żółtko oraz sól. Wymieszać na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Masło posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki

6niebo

Proponowane wyszukiwania