ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:614/1075)

Kruche ciasteczka z kawą i orzechami 220

solą i proszkiem do pieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na śodkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź (o ile się powstrzymasz), a ciasteczka wtedy stwardnieją, przechowuj w puszcze lub szklanym pojemniku Jak to kruche ciacha będą dobre nawet do 10 dni po upieczeniu

greenscarf
Ciasteczka imbirowe 135

Perfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 75 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Masło wyciągamy wcześniej(...)powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski

Ciastkozercy
Pizza z patelni w 15 minut 475

się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju.    Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki soli Składniki na wierzch (dowolnie

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka koperty z marmoladą 234

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mazurek z wiśniami i orzechami wg Aleex 121

To kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Mazurek z wiśniami i orzechami znaleziony na Kwestii Smaku to połączenie smaków, które bardzo lubimy. Nie jest typowym, niezwykle słodkim

W mojej kuchni
Faworki pomarańczowe 157

Pyszne, kruche faworki z nutką pomarańczy! Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 1 pomarańcza szczypta soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder do posypki 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki lub inne ciasteczka

Tradycyjna Kuchnia
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 143

wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 1h, do tzw. suchego patyczka. Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawimy w nim ciasto jeszcze

chili & sugar
Ptysiowe słomki 218

przetestowania ciasto na Karpatkę od Gellwe,  wiedziałam, że nadszedł już czas bym sama spróbowała je zrobić;) Okazało się to całkiem proste, a dzięki mieszance na ciasto poszło mi jeszcze szybciej. Słomki wyszły kruche i odpowiednio słodkie. No, może nie tak kształtne jak te kupne, ale na pewno kiedyś nabiorę wprawy:) Składniki: opakowanie mieszanki na ciasto Karpatka Gellwe, 125g masła

Z miłości do słodkości
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 108

Hej, hej ponownie! Z wielką powagą apelujemy, że nadeszła  pora na późny, sobotni.. deser!  Tak, więc krótko, zwięźle i na temat: otóż dzisiejszą

Symfonia Smaków
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1122

łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa

codojedzenia
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 158

warkocze ;)      a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek ,delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :)  jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Sernik z różą 137

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury. Polecam także przepisy na inne SERNIKI   Składniki na ciasto półkruche: 20 dag mąki 8 dag tłuszczu 8 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 torebki proszku do pieczenia 1 słoiczek konfitury z płatków róży ( do smarowania) Składniki na masę serową: 75 dag twarogu 30 dag cukru pudru

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka z marmoladą – kuchnia podkarpacka 177

już swój najlepszy przepis na kruche ciasteczka Tymczasem postanowiłam ostatnio wypróbować przepis z publikacji „Eurogalicja od kuchni” ponieważ zaintrygowało mnie użycie w cieście ugotowanych żółtek. Okazuje się, że do moich ulubionych przepisów dołączyły kolejne rewelacyjne ciasteczka – delikatne, kruche i bardzo smaczne. Przepis pochodzi od Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej. Przeglądając jej propozycje ciast nabrałam pewności, że jeszcze

Trzeci talerz
Dyniowa fantazja 137

ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra! Składniki na kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania