ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:617/1075)

Ciasto Sowie Oczka 176

upiec. Czasu nie było, składników brakowało itp...Przerażało mnie tez to że jest ono trochę pracochłonne, ale to nic w porównaniu z jego smakiem. To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :) Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :) Składniki na blaszkę(...)pudru 1 1/2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł lub marmolady 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. 2.  Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka

Gotowanie...to proste !
Brownie z borówką amerykańską 166

Brownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej dobrej. Właśnie ona czyni, że to ciasto smakuje bosko! Połączenie czekolady i borówki amerykańskiej, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Brownie wychodzi naprawdę pyszne – wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Jednego kawałku będzie mało. Będziecie chcieli(...)więcej i więcej. W komentarzach pod zdjęciem napiszcie jakie brownie lubicie więcej: wilgotne czy lekko kruche? Brownie z borówką amerykańską - przepis:  200 g czekolady deserowej lub 50/50 z mleczną 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka Łyżeczka cukru waniliowego 130 g mąki pszennej tortowej (ok. ¾ szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g borówki amerykańskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kuchnia Łukasza
Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 71

gładkości. Ciasto będzie dość twarde, więc trzeba użyć nieco siły. Ciasto uformuj w równą kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą i odstaw na 30 minut by odpoczęło. Kulę ciasta potraktuj wałkiem kuchennym w niekonwencjonalny sposób – zamiast wałkować, uderzaj je wałkiem! Zabieg tłuczenia ciasta, składania i ponownego tłuczenia ma na celu napowietrzenie zapewniające chrupkość chrustu po upieczeniu. Utłuczone ciasto ponownie zwiń(...)ciasto podziel na 3 – 4 części, każdą z nich pojedynczo rozwałkuj cienko na blacie kuchennym (tak cienko, że ciasto powinno być wręcz prześwitujące). Podczas wałkowania jednej części ciasta, pozostałe trzymaj zawinięte w folii. Wałkując używaj jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania lub nie używaj jej w cale, konsystencja ciasta sprawia że nie jest klejące do powierzchni. Płaty ciasta krój

ProstePesto.pl
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. 176

wieczoru. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami, w zależności od sezonu. Idealne będą maliny, borówki, czy też porzeczki. Z niecierpliwością czekam na wasze wrażenia smakowe i opinie. Ciasto w sam raz na piknik ! Pozornie krucha, a jednak twardzielka ! Spokojnie ta tarta ma miękkie wnętrze. Waniliowo – sernikowa, tarta z owocami sezonowymi. To jest pyszne ! Jest to kolejna propozycja zdrowego deseru

Krupeczki
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 221

wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu

Trzeci talerz
Ciasto "Krówka" 351

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze. Potrzebne nam (na dużą tortownicę

W poszukiwaniu inspiracji
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 191

owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry.  Cukier i cynamon* mieszamy w miseczce i przed wstawieniem do pieca taką mieszanką posypujemy całe ciasto dość obficie - po upieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i zjadamy! Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu

Symfonia Smaków
Faworki orkiszowe bez cukru. Zdrowsza wersja 175

jest prosty i nieprzekombinowany. Choć faworki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej 630, bądź co bądź mąki chlebowej są delikatne, kruche i doprawdy trudno im się oprzeć. Są słodkie, ale słodycz nie pochodzi z cukru, a ze zmielonego na mączkę ksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta(...)posypać przez sitko cukrem pudrem faworki są najlepsze zaraz po upieczeniu lub dopiero po 2 dniach. Drugiej opcji nie udało mi się sprawdzić Uwagi: naprawdę kruche i delikatne jak obłoczek to  faworki z ciasta bardzo cieniutko rozwałkowanego. Możesz zrobić z ciasta nieco grubszego, będą wówczas bardziej mięsiste, ale równie pyszne. Druga uwaga - jeśli używasz octu zamiast spirytusu, to ocet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka kocie języczki 111

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe ciasto z jagodami 141

zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka albo tylko żółtka, co  z tym co zostanie mam zrobić. Jedno z lepszych ciast, jakie upiekłam. Mięciutkie i lekko kruche. A białka zawsze można zamrozić. Składniki: na blaszkę (22 x 29 cm) 250 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego(...)mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na nasmarowaną masłem blachę (22 x 29 cm). Na ciasto

bistro mama
Klasyczne faworki z pudrem 134

Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust  to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem,  przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są  super kruche i delikatne.  Klasyka która zawsze się udaje(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło  oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.  Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję

Wanilia i Kardamon
Limonkowe tartaletki z bezą 128

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru(...)curd np. z  TEGO  przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni

wyzwania kuchenne
Tarta z jabłkami i budyniem 154

Tarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko - 1 szt Róże

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania