ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:617/1075)

Mleczne korpusy do babeczek 139

Pyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek  W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego  smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 1 szklanka mleka w proszku - 2 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Sposób przygotowania 1. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  ,mlekiem w proszku  Dodać zimne masło Wszystko(...)razem posiekać  nożem  Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie  ciasto  Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki  na 2 godziny   Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie  rozwałkować wycinać kółka  wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec  190 stopni ok 10 minut babeczki  nadziewać dowolnym kremem

W królestwie smaków Beaty
Kruche kwiatki kawowe z masłem orzechowym 194

potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy(...)przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić

Trzeci talerz
Szarlotka z budyniem i kruszonką 85

słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy(...)część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.  Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 144

słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy(...)część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.  Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kakaowe ciasteczka maślane 90

Delikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam. Składniki: 260 g mąki pszennej 80 g kakao szczypta soli 170 g masła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao(...)dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce  (fot.2) . Przechowywać w metalowej puszce. Źródło: palcelizac.pl

Świat Ciasta
Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi 129

chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego chleba nie jest do końca(...)zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci. Polecam!     Składniki:   Zaczyn: 70 g mąki pszennej typ 650 40 g ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta pomidorowa z kozim serem. 141

jedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego sól(...)cukru pudru Wykonanie: Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry. Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory. Wstawić ponownie

zadanie-gotowanie
Ciasto Sowie Oczka 171

upiec. Czasu nie było, składników brakowało itp...Przerażało mnie tez to że jest ono trochę pracochłonne, ale to nic w porównaniu z jego smakiem. To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :) Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :) Składniki na blaszkę(...)pudru 1 1/2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł lub marmolady 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. 2.  Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka

Gotowanie...to proste !
Brownie z borówką amerykańską 163

Brownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej dobrej. Właśnie ona czyni, że to ciasto smakuje bosko! Połączenie czekolady i borówki amerykańskiej, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Brownie wychodzi naprawdę pyszne – wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Jednego kawałku będzie mało. Będziecie chcieli(...)więcej i więcej. W komentarzach pod zdjęciem napiszcie jakie brownie lubicie więcej: wilgotne czy lekko kruche? Brownie z borówką amerykańską - przepis:  200 g czekolady deserowej lub 50/50 z mleczną 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka Łyżeczka cukru waniliowego 130 g mąki pszennej tortowej (ok. ¾ szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g borówki amerykańskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kuchnia Łukasza
Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 63

gładkości. Ciasto będzie dość twarde, więc trzeba użyć nieco siły. Ciasto uformuj w równą kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą i odstaw na 30 minut by odpoczęło. Kulę ciasta potraktuj wałkiem kuchennym w niekonwencjonalny sposób – zamiast wałkować, uderzaj je wałkiem! Zabieg tłuczenia ciasta, składania i ponownego tłuczenia ma na celu napowietrzenie zapewniające chrupkość chrustu po upieczeniu. Utłuczone ciasto ponownie zwiń(...)ciasto podziel na 3 – 4 części, każdą z nich pojedynczo rozwałkuj cienko na blacie kuchennym (tak cienko, że ciasto powinno być wręcz prześwitujące). Podczas wałkowania jednej części ciasta, pozostałe trzymaj zawinięte w folii. Wałkując używaj jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania lub nie używaj jej w cale, konsystencja ciasta sprawia że nie jest klejące do powierzchni. Płaty ciasta krój

ProstePesto.pl
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. 168

wieczoru. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami, w zależności od sezonu. Idealne będą maliny, borówki, czy też porzeczki. Z niecierpliwością czekam na wasze wrażenia smakowe i opinie. Ciasto w sam raz na piknik ! Pozornie krucha, a jednak twardzielka ! Spokojnie ta tarta ma miękkie wnętrze. Waniliowo – sernikowa, tarta z owocami sezonowymi. To jest pyszne ! Jest to kolejna propozycja zdrowego deseru

Krupeczki
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 216

wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu

Trzeci talerz
Ciasto "Krówka" 348

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze. Potrzebne nam (na dużą tortownicę

W poszukiwaniu inspiracji
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 184

owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry.  Cukier i cynamon* mieszamy w miseczce i przed wstawieniem do pieca taką mieszanką posypujemy całe ciasto dość obficie - po upieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i zjadamy! Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania