Najszybsze ciasto z możliwych, krótko się je robi i nawet niedługo piecze. Jest kruche i świetnie pasuje do filiżanki herbaty czy też kawy. Ciasto idealne gdy mamy w domu tylko podstawowe składniki. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm, przez 45 minut. Czytaj więcej
Pychotkaaajagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych) jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy) Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 […] Artykuł Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne. A zatem do dzieła… Składniki: 100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie) 50 g śmietanki 30% 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła(...)całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści). Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie
Słodki sentymentbardzo popularna „Malinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa(...)wykałaczki tworzymy nieregularne szlaczki. Bezę pieczemy przez godzinę w 140 stopniach. Powinna być wypieczona i krucha. Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu bardzo ostrożnie odklejamy ją od papieru do pieczenia i odkładamy np. na dużą deskę do krojenia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy tworząc gładką kulę, którą następnie
MyCookBook.plkruche i proste. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko(...)perełki cukrowe Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki? Jeśli nie mamy robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w osobnym naczyniu. Masło ucieramy w misie robota na puszystą masę. Dodajemy śmietanę z żółtkami i pastę waniliową, ucieramy razem. Dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na ciasteczka przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięListopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w
W mojej kuchniPyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche. To akurat zrobiłam z przepisu Oli. Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj.Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):6 jajek1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)1 cukier waniliowykilka kropel olejku waniliowego2
Kuchnia domowa AniPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 1 szklanka mleka w proszku - 2 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko(...)razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec 190 stopni ok 10 minut babeczki nadziewać dowolnym kremem
W królestwie smaków Beatypotrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy(...)przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić
Trzeci talerzsłodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy(...)część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA
zdrowo i aktywniesłodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy(...)część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA
Zdrowie i pysznie na talerzuDelikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam. Składniki: 260 g mąki pszennej 80 g kakao szczypta soli 170 g masła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao(...)dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce (fot.2) . Przechowywać w metalowej puszce. Źródło: palcelizac.pl
Świat Ciastachleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego chleba nie jest do końca(...)zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci. Polecam! Składniki: Zaczyn: 70 g mąki pszennej typ 650 40 g ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym
Nastoletnie Wypiekaniejedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego sól(...)cukru pudru Wykonanie: Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry. Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory. Wstawić ponownie
zadanie-gotowanie