taki klasyk, który wiele osób lubi. Połączenie brzoskwiń i masy serowej to małżeństwo idealne, konsystencje, struktury, smaki wspaniale się uzupełniają, a jeśli dodamy do tego kruchy spód... Wtedy mamy doskonałe ciasto na każdą okazję :) Składniki: (na blaszkę 35x25cm) SPÓD: 250g mąki pszennej 125g masła 125g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli MASA SEROWA: 1kg białego sera
Cakes By KejtHej :)) Wypoczęci po weekendzie ?? Ja tak nie do końca :(. Ciasto, które dzisiaj prezentuję, chodziło za mną już chyba z rok. W końcu się zebrałam i wykonałam
kruche babeczkiHej :) Moi Panowie posmakowali ostatnio w ciastach z budyniem. Zrobiłam im już karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się
kruche babeczkiHej :)) Ostatnimi czasy mój szanowny Pan Mąż trochę się ze mnie nabijał, że prowadzę bloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w
kruche babeczkiHej :)) Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki piernik. Inspiracja znalazłam tutaj . U mnie tylko z powidłami, bo z masłem orzechowym i polewą, to
kruche babeczkiHej :)) Przepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje
kruche babeczkiHej :)) Kolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis
kruche babeczkijako tarta owocowa...) Piszą o sobie: "Istny raj dla duszy i podniebienia…" [źród ło : Lavenda Cafe ]. Ale to chyba nie w takim zestawieniu... Wybaczcie nagą szczerość, ale ciasto było po prostu pomyłką . Kruchy podkład faktur ą przypominał beton - uważam, że równie trudno by się go gryz ło. C zekoladowe wypełnienie p ł ywało niemal po talerzu. Całość miała być niby
Grunt to przepis!nadają herbatniki w kształcie serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-) Herbatniki wyszły obłędnie waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku
Czary - gary w kuchniKrem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania: 6 0 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitykokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla
More food, love and dreamswykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami). Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia. Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż
Smakołyki BerenikiDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym
Spektrum SmakuDzisiejszy przepis znalazłam w moim ulubionym czasopiśmie kulinarnym „Smaki i Aromaty”. Zaintrygowało mnie w nim szczególnie ciasto. Dotychczas piekłam szarlotki z kruchym spodem, miały jednak tę wadę, że już na drugi dzień stawały się wilgotne i ciężkie. To jest zupełnie inne. Kruche i delikatne. W ogóle się nie starzeje. Wygląda świetnie nawet po trzech dniach. Jestem nim po prostu zachwycona
Wiem co jemCiasto znikające w mgnieniu oka. Kruchy cieniutki spód idealnie komponuje się z nadzieniem jabłkowo-klonowym. Pomimo braku cukru jest ono odpowiednio słodkie i aromatyczne, a to za sprawą naturalnej słodyczy jabłek polanych syropem z cynamonem
Milion Smaków