których oczywiście nie byłam w stanie przejeść. Co więc z nimi zrobić? Ciasto! Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jeśli ktoś posiada foremki do orzeszków lub takie specjalne metalowe urządzonko (do znalezienia we wszechwiedzącym internecie), może również skorzystać z poniższej receptury. To przepis uniwersalny. Ciasto będzie elastyczne, ale zwarte, jak na kruche ciasteczka. Najlepszym sposobem, według mnie, jest przygotowywanie sobie cieniutkich placuszków z porcji ciasta o wielkości połowy łyżeczki. Wtedy takie płatki ciasta układamy w foremce, przykrywamy pokrywką
W kuchni Karmel-itkiSmaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło
Podróż w kulinariaKażdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięulubionych. Jest nieco łatwiejsze w przygotowaniu niż CIASTO CZESKIE z TEGO PRZEPISU , a to ze względu na elastyczność ciasta. Łatwiej się z nim pracuje, niż z ciastem czeskim, które jest bardziej kruche i mało kleiste. Miodownik jednak jest zdecydowanie inny w smaku, bardziej podobne do znanej wszystkim MARLENKI. Miodownik długo zachowuje świeżość, im starsze, tym lepsze, dlatego ja często
Calzonella.comwielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki
Trzeci talerzPora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki
Moje pyszne gotowanieżółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut(...)cukru i poczekałam aż puści sok, później go odcedziłam i ułożyłam na podpieczonym spodzie. *** w wersji ChilliBite przed zapieczeniem tarta była jeszcze posypana płatkami migdałowymi, ja ich nie użyłam Kruchy migdałowy spód jest jednym z lepszych jakie jadłam - chrupiący, o aromacie migdałów, może być z powodzeniem używany jako spód do innych słodkich tart
KUCHARNIAMiodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki nasączone kawą, na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków. Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą. Blaszka 24/24 cm Miodowe blaty
Wanilia i KardamonDzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance. Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych. Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem. Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością. Ale jedno jest pewne, jest smaczne. A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi
Ewa w kuchniFaworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam. Składniki: 2-3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1/2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczki masła szczypta soli Dodatkowo: olej(...)smażenia cukier puder do posypania Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić do lodówki na godzinę
talerz przyjemnościtarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) Składniki: * około 1 3/4 szklanki mąki tortowej * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżki rozpuszczonego masła
Zrób to smaczniepieczenia i cynamonem, na końcu dodajemy pokruszone płatki migdałów. 4. Ciasto przelewamy do blaszki, na wierzchu układamy truskawki. Truskawki podczas pieczenia zatonął nam w cieście, nie wszystkie. Ciasto pieczemy około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy, możemy wierzch posypać cukrem pudrem :-). Smacznego :-) Mam dla Was jeszcze niespodziankę od sklepu internetowego tearebels.pl Letnia promocja(...)zakupy. "Lato z Tea Rebels! Do każdego zamówienia dołączamy prezenty-niespodzianki. Wybieramy je na podstawie zamówionych produktów. Sprawdź, czy potrafimy przewidzieć Twój gust. Dodatkowo dla czytelników bloga kruche babeczki przewidzieliśmy specjalny kod rabatowy -20% : latko : wystarczy wpisać go w koszyku przy zamówieniu i zyskać -20% rabatu
kruche babeczkipianką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugą propozycją jest tradycyjny sernik gotowany na miodowych spodach . Ciasto to jest obecne na świątecznym stole praktycznie co roku. Połączenie kruchych spodów ze słodką masą tworzy świetne tradycyjne ciasto, które wszystkim zasmakuje (jedynie osoby nie lubiące rodzynek mogą mieć zastrzeżenia ). Sernik gotowany na miodowych spodach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trzecią propozycją jet ciasto o dźwięcznej nazwie
Blog kulinarny S9.PL