Pyszne rogaliki, które robię zazwyczaj na tłusty czwartek, ale pojawiają się również czasem bez okazji. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i baardzo smaczne;)
Prosty przepis narecepturę na domowy krem budyniowy, krok po kroku. Takim kremem przekładamy ciasta i torty. Napełniamy kruche babeczki i rurki. Można dodać do niego dowolne dodatki, np. kakao, kawałki czekolady, kawę cappuccino, masę krówkową czy owoce. Co kto lubi. Często używałam budyniu w proszku, bo tak mi było wygodnie, a gdy mi go zabrakło zmuszona byłam wykonać domowy budyń i już
IzabelawkuchniSzukałam przepisu na szybkie ciastka, które mogłabym zrobić na święta i znowu z pomocą przyszła mama. Przepis, który od niej dostałam jest banalnie prosty a ciasteczka
Prosty przepis naProsta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To
Słodkie okruszkiPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy
Blog z Apetytemzupa "nic" ;-), które dosłownie rozpływa się w ustach. Pianka stanowi tu jakieś 80% całości, więc określenie jest jak najbardziej trafne. Na resztę ciasta składa się cienki, kruchy spód posmarowany dżemem. Jednak mimo swojej prostoty piankowiec jest bardzo pyszny i w moim domu smakuje wszystkim bez wyjątku :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaJesień daje się we znaki. Wystarczyło kilka dni Olka w przedszkolu i jesteśmy już drugi miesiąc zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam
Kuchnia w czekoladzieSłuchajcie uważnie, bo mam dla Was pewną nowinę :P Pusto tutaj ostatnio i myślę, że powinnam się jakoś usprawiedliwić. Ostatnimi czasy praktycznie nie biorę aparatu w
Kuchnia w czekoladziezwykle dodajemy niewielką ilość mąki pszennej , skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego. Uważajcie na jej ilość! Zbyt wiele sypkiego składnika sprawi, że sernik będzie upodabniał się do zwykłego ciasta stając się bardziej kruchy i sypki. Dodawajcie jej minimalną ilość albo unikajcie. Jeśli dodajecie – zawsze przesiewajcie przez sito. ŚMIETANA Zwolennicy bardzo kremowych serników dodają do niego śmietanę kremówkę o zawartości
Ostra na SłodkoSernik królewski to klasyka, która często pojawia się u mnie na świątecznym stole. Jakoś nie wyobrażam sobie Świat Wielkiej Nocy bez sernika. Pychotka Składniki: Ciasto: 0
Cukiernia PychotkiKruche delikatnie listkujące się ciasto,małe na dwa kęsy ciasteczka to powrót do smaków dzieciństwa.Niewiele składników a efekt smakowy - sami oceńcie i dajcie znać. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 1/2 szklanki piwa marmolada cukier puder do posypania Zimne masło ( najlepiej z zamrażalnika ) zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,dodać mąkę oraz piwo - szybko zagnieść ciasto.Uformowa
Niespełnione zdolności kulinarneŚwietny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche i cudownie pachnie. W środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą. Czas przygotowywania: 20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość gołąbków
AniaGotuje.plsmaku, połączenie kokosa z rabarbarem jest strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka rozpływają się się w ustach, więc jeżeli została Wam gdzieś w zakamarku odrobina rabarbaru zachęcam do wypieku:) Kruche ciasteczka z rabarbarem Ciasto 400 g mąki 200 g masła 4 żółtka 100 g cukru szczypta soli Nadzienie rabarbar 100 g wiórków kokosowych 1 jajko (użyłam dodatkowo 2 białka) 50 g cukru
Pieguskowa KuchniaJogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta . Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam
Kucharzyca