ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:599/1075)

Szarlotka z rabarbarem 165

sklepach już pojawił się rabarbar. Skorzystałam z tej okazji i kupiłam kilka lasek. Przygotowałam z niego pyszną krucho- drożdżową szarlotkę. Do przygotowania ciasta użyłam cukru cynamonowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 3,5 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki śmietany

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 106

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać(...)jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe

Tradycyjna Kuchnia
Tempura z owoców morza 128

ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki

To co kocham
Weekend na Białogonie 155

jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru, wrzucić do niego masło i posiekać. Dodać trzy żółtka i zagnieść

Przepysznik - BLW i nie tylko
JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 386

mamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia

Ostra na Słodko
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 151

stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka o podobnych właściwościach. Dlatego bezglutenowe ciasta czy pieczywo są bardziej kruche i szybciej wysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk.  Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących

głodny alergik
Tarta cebulowa 144

Przeszukałam internet w znalezieniu odpowiedniego dla mnie przepisu na tarte cebulową. Kilka znalazłam ale podczas przygotowania i tak większość zrobiłam po swojemu. Ciasto wyszło bardzo cienkie i kruche, a farsz słodkawy z wyczuwalną ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina. Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
MARLENKA 105

Ciasto, które składa się z 6 kruchych miodowych spodów. Każdy jest przełożony masą z dodatkiem karmelu. Orzechy i pokruszony blat na wierzchu ciasta nadają mu oryginalny wygląd. Jeśli lubicie ciasta miodowe, toffi i orzechy to ten przepis jest właśnie dla was! Spody miodowe 125g masła lub margaryny 2½ -3  szklanki mąki pszennej + do podsypania 4 łyżki miodu ¾ szklanki cukru

Słodki Zakątek
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 235

ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasteczka z dżemem 251

się co rozpisywać, jest niedziela i ciasteczka do szkoły muszą być. Dzisiejsze są kruche, maślane i pyszne, jak tylko wyłączyłam kamerę (nagrałam film instruktażowy), to ledwo dotrwały do zdjęć, ja sama wciągnęłam 3 Składniki na 25 sztuk: 300 g mąki pszennej, z czego 100 może to być mąka pełnoziarnista 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub 80 g mąki(...)olejem. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu. Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut. Po całkowitym wystygnięciu twardnieją na tyle, że spokojnie przetrwają w śniadaniówce.   Artykuł Kruche ciasteczka z dżemem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 148

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder.  4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami z zastygniętej mlecznej czekolady, która świetnie komponuje się z kremem i owocami. W tym celu należy roztopić czekoladę

DefinicjaSmaku
Letni sernik z owocami 84

Orzeźwiający, pachnący latem i owocami – taki właśnie jest letni sernik z owocami. Przepis znaleziony w starych wycinkach z gazet w notatkach mamy, czyli przepis „ słodkosentymentowy ” w

Słodki sentyment
Tarta z kremem tiramisu i malinami 908

Kruchy, maślany spód, bezpośrednio na mim maliny a wszystko pokryte grubą warstwą puszystego kremu tiramisu, delikatnie oprószonego kakao. Prawdziwa poezja smaku :) Ważne jest tylko, żeby przy realizacji tego przepisu dokładnie trzymać się wskazówek, dotyczących wykonania kremu - a sukces będzie gwarantowany. Ze względu na zawartość likieru, jest to deser dla dorosłych, ale oczywiście, jeżeli chcemy uraczyć min dzieci, wystarczy pominąć(...)zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania