ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:621/1075)

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami 282

Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki.  Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy

wyzwania kuchenne
Jak zrobić suszone jabłka 82

odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.  Golden Delicius  mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek do sałatek oraz(...)kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.  Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz  musu jabłkowego i innych przetworów.  Gala - to dość słodkie jabłka, ale wprost idealne

Cztery Fajery
Bezglutenowy kruchy placek ze śliwkami 135

Bezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje

Di gotuje
W domu: babeczki sernikowe 226

Uwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś nieco łatwiejszego i szybszego, ale równie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje(...)solą na sztywną pianę. Do piany dodajemy powoli roztarty twaróg i delikatnie mieszamy. Jogurt z jajkami i masłem dodajemy do suchych składników i powoli mieszamy dokładnie. Na koniec do ciasta dodajemy masę twarogową, robimy to partiami i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Masę przekładamy łyżką do papilotek włożonych do blachy na muffinki – ok. 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 25 minut

Kuchnia w biegu
Babka pomarańczowa 172

Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła(...)pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok.  2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min.  3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka czekoladowe 39

Ciemne ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady i orzechami – to brzmi i smakuje dobrze. Bardzo łatwy przepis, który koniecznie trzeba wypróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki

Słodki sentyment
Kruche z malinową pianką. 126

Dzisiaj coś na szybko  , kruche z    malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z  Ziarenkowa Migdałowy przylądek  Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice

Sama słodycz i szczypta chili
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 122

Kruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut.   Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć około pół godziny. Po tym czasie kroimy

Karo in the Kitchen
Jesienna szarlotka wg Aleex 164

Jak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać

W mojej kuchni
Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy 73

Delikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest(...)proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca. Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosły. Wkładamy

Bułka z Chlebem
Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi 211

roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj(...)szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia

Eat me! Fit me!
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 199

Sezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem

Ala piecze i gotuje
MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) 177

własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki

Via Gusto
Kokosowy mazurek z truskawkami 89

Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym truskawkową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą masy kokosowej. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania