kuchni czekała dynia do obrobienia, a w głowie myśl o zrobieniu ciasta 🙂 i tak powstał pomysł na ciasto bezglutenowe z dynią. Wyszło bardzo kruche, ale przepyszne! Musicie go spróbować. Składniki na małą blaszkę: 2 szklanki mąki (u mnie poszła mieszanka z: skrobia ziemniaczana i kukurydziana, mąka kukurydziana i ryżowa – podejrzewam, że nie Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyprawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy
Karo in the Kitchengóry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNINaprawdę kruche (delikatne, rozpływające się w ustach) ciasto wypełnione nadzieniem z jagód i przykryte chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku bezą. Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie. Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku
cool and mintyniezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej
WYSPA SZCZĘSLIWAWiedziałam, że tak będzie! Po prostu wiedziałam. Od wczoraj miałam już sprecyzowany plan na dzisiejszy dzień: wcześniejszy powrót z pracy, pieczenie ciasteczek i odpoczynek. I co
W mojej kuchniTrzy dni temu odbyły się uroczystości upamiętniające 70. rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (Oświęcim-Brzezinka). Wzięły w nich udział delegacje rządowe z wielu państw, byli
W mojej kuchniBeza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa
Wanilia i KardamonWspaniałe połączenie delikatnego, miękkiego spodu z dodatkiem twarogu z budyniową masą, kwaśnym agrestem i cudownie kruchą, pachnącą wanilią i cynamonem, kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu i doskonale pasuje do popołudniowej herbaty :) Składniki: Ciasto twarogowo-olejowe: 150 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g chudego twarogu (może być sernikowy) 50 ml mleka 50 ml oleju
MyCookBook.pljogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni
Rozpustne gotowanieSkwar. Czerwone perełki. Niebieska delikatność. W cieniu mruczący kot. Na nosie pierwsze piegi. Ciasto powstało zupełnie przypadkowo i bez konkretnego przepisu. Miałam ochotę na ciasto z budyniem i truskawki, ale nie takie kruche, klasyczne, tylko bardziej lekkie. No i dodałam sobie bezę na wierzch i oto co mi się upiekło:) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 125 g masła
My simple kitchenszklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiCiasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1
Luźna Kuchniawytrawne Rożki z serem i łososiem to zachciało mi się czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię je znowu... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza