Witam serdecznie Propozycja na kruche babeczki z bitą śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą smakowały dzieciom i nie tylko :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 20 babeczek na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 100 g cukru pudru szczypta soli na bitą śmietanę: 500 ml śmietany(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 śmietan fix (18 g) owoce do ozdoby jagody, truskawki ... foremki do babeczek opcjonalnie rękaw cukierniczy Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną https://www.youtube.com/watch?v=RgTXiNs8oCM Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder i zimne masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi tak żeby powstały grudki (możemy połączyć składniki siekając
Uwaga Babcia GotujeJeśli macie ochotę na dobrą i nieprzekombinowaną szarlotkę, to ciasto jest strzałem w 10-tkę. Pyszne, szybkie i tanie. Kruchy i delikatny spód najpierw krótko podpiekamy, a następnie przykrywamy sporą warstwą prażonych jabłek oraz cieniutką warstwą ciasta. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed podaniem najlepiej podgrzać. SKŁADNIKI 400 g /3 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cool and mintychciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska" według(...)tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają, ale niezmiennie uważam, że są za bardzo skomplikowane i czasochłonne, odkładam je na "kiedyś" albo zmieniam. I tak było właśnie z tym ciastem, uprościłam sporo, trochę przerobiłam, usunęłam to i owo; więc i mój tygrysek taki niespełniony, choć uwierzcie - niczego mu nie brakuje: ani wizualnie, ani smakowo! Polecam więc:) składniki: ciasto: 3 szkl
6nieboikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury(...)pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem
moj przepis naciasteczka, których upiekłam sporo w tym roku. Na poczatek lekko zmodyfikowany przepis mojej ulubionej nauczycielki Marysi na kulki cynamonowe. Ja upiekłam z ciasta gwiazdeczki, bo na święta najbardziej lubię takie kształty. Kruche, pachnące ciasteczka udekorowałam polewą czekoladową i posypałam ślicznymi kamyczkami czekoladowymi Delecty. Ponieważ lubię naturalne posypki, więc Decorada Delecty wyjatkowo mi się spodobała. Kamyczki bardzo ładnie wyglądały(...)lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą, drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą
Gotuj Sam!jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do tego to ciasto prezentuje się wyśmienicie - esy floresy na wierzchu ciasta z masła orzechowego naprawdę przypadną do gustu każdemu. Szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, to dla mnie całkowity HIT, jestem pewien, że jeszcze
Kuchnia Łukaszawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik . Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć
Di gotujepytały: “Co ma być?”, a klient nie był zmuszony odpowiadać: “A co jest?” , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek. Tajemnica kruchości ciastek cytrynowo-imbirowych leży w cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę(...)potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem
Słodki sentymentprzepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego(...)kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli
Cztery Fajeryprzepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego(...)kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewno będą smakować :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krówkowe Kruche Ciasteczka Składniki na około 25 ciastek: Ciasto: 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g cukru pudru 1 żółtko (w tej samej temperaturze co masło) 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku(...)bardzo elastyczne, patrz FILM ). Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka (moja foremka miała średnicę 7cm) i układać je na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek. 5. Blaszki wstawić
Mała CukierenkaCiasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady. Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie
SMYKWKUCHNIchyba najbardziej „wypasione” ciasto w polskiej kuchni. Pieczone raz do roku ale za to z iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek, który przygotowałam
Wiem co jemCiasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania(...)Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę. Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku
Di gotujetart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm . Porcje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska