Chrupkie warzywa i kremowy beszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła(...)jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo
DefinicjaSmakupewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g ryżu750
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrzaczka. Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach, obok których nie można przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 120 g masła 200 g serka kremowego typu Philadelphia 120 g cukru pudru Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serka kremowego. Wlewamy czekoladę i ucieramy całość
Made By Mom And Sonkrzaczka. Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach, obok których nie można przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 120 g masła 200 g serka kremowego typu Philadelphia 120 g cukru pudru Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serka kremowego. Wlewamy czekoladę i ucieramy całość
Made By Mom And Sonznalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie(...)masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości
charlotte gotujesłodyczą, którą kochają dzieciaki...i nie tylko są LIZAKI! I tu mamy u Skworcu lizaki nie byle jakie! Lizaki, które lizałam i ja! I to dwa rodzaje - lizaki bezcukrowe kremowe z ksylitolem oraz lizaki owocowe bezcukrowe z ksylitolem LIZAKI OWOCOWE to jedne z ulubionych słodyczy naszych najmłodszych. Kolorowe, słodkie karmelki na patyczkach to częsty widok w ręce dziecka(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do Kuchnisię naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)granoli, z pieczonych z miodem płatków owsianych. Masę serową posłodziłam odrobiną miodu (i marcepanem rzecz jasna), na wierzch wyłożyłam po łyżeczce powideł, i całość krótko zapiekłam. Wyszły boskie! Obłędnie kremowe, nie przesadnie słodkie, z wyraźną nutą śliwkową... Zakochałam się w nich, a i Karolina, która miała okazję spróbować, nawychwalać się nie mogła. Na pieczenie dużego sernika jest już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie wyłożyć do góry dnem na kratkę i zdjąć obręcz z tortownicy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia(...)Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego
na moim stole...Uwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje! Składniki 4 jajka 15 dag cukru 3 cukry waniliowe 12,5 dag mąki tortowej 1
Tradycyjna Kuchnianich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa(...)kuleczek zabrakłoby do zdjęcia (choć i tak nie zostało ich zbyt wiele). W składzie mamy jedynie dwa składniki: daktyle i nerkowce. Efekt? Karmelowy smak suszonych owoców doskonale współgrający z kremową słodyczą orzechów, której mogłoby się początkowo wydawać subtelna natura będzie dość słabo wyczuwalna, jednak nic podobnego nie miało miejsca, a to dlatego, że zawartość orzechów w tych pralinkach jest dość
Roślinna - blog wegańskiDzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się(...)solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne wiórki. Całość przełożyła do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i wstawiła je do piekarnika
Malinowe Pocałunkitypu Digestive ) wymieszanych z roztopionym masłem. Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy(...)otwarciu wiaderka ten że twaróg jest rzadki, wręcz płynny to nie nada się do sernika pieczonego. Możemy wykorzystać go do tego na zimno. Ser z wiaderka powinien być kremowy i co ważne gęsty. Jeśli po odwróceniu wiaderka o 180 st. ser nie spłynie, to możemy być pewni, że jest dobrej jakości (oczywiście, jeśli skład jest w porządku) Zatem podsumowując. Można
Nastoletnie WypiekanieTrudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane
Kuchnia Łukaszaserek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/- cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego smaku/- jagody goi, /po upieczeniu przypominają coś pomiędzy różą a rodzynkami/- cynamon- proszek do pieczenia (bezglutenowy) - ewentualnie, bo nie jest to składnik konieczny. - mniej niż pół łyżeczki/Opis użytych składników(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki
Wypisz Wymalujmiłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną(...)konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy do zdobienia na krem. Białka muszą
I tu będę miała takie te