Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy
Ostra na SłodkoPamiętam moje pierwsze "spotkanie" z karmelowym popcornem. Byłam wtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy
Gotowanie to kochanieczekoladą.Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczeniaSkładniki:spód 12 sztuk okrągłych(...)spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato
Smakołyki BerenikiWrocławski rynek. Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to
W kuchni Karmel-itkisokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy(...)mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi żelatyny nie rozpływa się.Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik chałwowy bez pieczenia, który ma cudownie kremową konsystencję i mocno chałwowy smak
Smakołyki Berenikioraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortyNie lubię poniedziałków...? Hmm... W zasadzie to nie mam nic przeciwko nim. Dzień, jak co dzień. Dziś jednak jestem na nogach od godziny piątej (rano, jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)Polewa wyszła świetnie zarówno jeśli o smak chodzi jak i o nietypową konsystencję. Nie jest ani za twarda, ani zbyt wodnista. Nie ścieka, ani nie łamie się. Jest kremowa, lekko ciągnąca się. Przypomina bardzo gęstą, gorącą czekoladę z nutą chałwy.Całość - niebo w gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet
Wypisz Wymalujkoniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika(...)Spotkałam się z poradami na kilku blogach, że jeśli masa się zważy podczas dodawania masła to nie należy się tym przejmować, ponieważ po chwili miksowania będzie gęsta i kremowa. Mnie się to na szczęście nie zdarzyło :) Pomocny może być film instruktażowy ze strony Marthy Stewart: klik . Dekoracja tortu: Wierzch i boki tortu pokryć cienką warstwą kremu bez barwnika. Większą część
Domowa Cookierenka AgiWiecie, że uwielbiam serniki. C. też lubi. Ale tu zaczyna się konflikt interesów... Ja bowiem jestem fanatyczną wręcz wielbicielką tych pieczonych, on z kolei zdecydowanie woli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się
W kuchni Karmel-itkijest wówczas dość oczywistym wyborem. Warto przy tym usmażyć go jak na „klasyczny” omlet przystało na maśle, gdyż smak tego ostatniego dobrze komponuje się zarówno z kurkami, jak i kremowym camembertem. Do usmażenia grzybów można już jednak użyć oliwy. Dobrze też byłoby, aby ser był względnie dojrzały (3-4 tygodnie przed upływem terminu ważności), bo łatwiej go wtedy kroić. Dodatkową(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-138 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-138 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone składniki i ciasto na omlet Najpierw podsmażamy kurki i czosnek Następnie smażymy podzielony na pół omlet Na którym układamy nadzienie i zawijamy Omlet z kurkami, rukolą i camembertem Post Omlet z kurkami, rukolą
Kulinarna PokusaM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz Wymalujjuż nawet rozrysowane. Póki co i sad, i warzywnik, i gościnny dom zostają jeszcze chwilę w sferze planów i celów – a dynia przytaszczyła się ze sklepowej półki. Słodka, kremowa i pyszna – zakonserwowana i gotowa do użycia od razu. Zapisz Zapisz TROCHĘ O DYNI Dynia jest rośliną jednoroczną. Owoce dyni zbiera się około 14-20 tygodnia po posadzeniu – wypada(...)pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty
Karo in the KitchenJak u Was z przygotowaniami do Świąt?Ha, pewnie niejednego zdziwi to pytanie w połowie października. Uwierzcie mi jednak - czekałam długo.Narzekałam na to rok temu
Pożeraczka, czyli raz adobrze